Ανασφάλιστη εργασία και εισφοροδιαφυγή... Συντάξεις,Πολιτικό και Συνδικαλιστικό κόστος... Λύσεις εδώ και τώρα...



Του Α.Γεωργακόπουλου
Γ.Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων


Το μακροχρόνιο ασφαλιστικό έλλειμμα, η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) τις «πραγματικές παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος.

* Το έλλειμμα στο ασφαλιστικό έχει εκτιναχθεί σε πολλαπλάσιο από το προβλεπόμενο ποσό των 150 δισ. ευρώ για το 2009, σύμφωνα με νέα αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

* Η εισφοροδιαφυγή κινείται σε ποσοστά 30% έως 50% (πχ. ΙΚΑ 30%, Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών 35%, ΟΓΑ 50%), σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Εάν μειωνόταν αναλογικά κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, σε κάθε ασφαλιστικό φορέα, θα απέδιδε συνολικά και άμεσα επιπλέον 7,5 χρόνια βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ο μεγαλύτερος εισφοροδιαφεύγων προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθεί να είναι το Κράτος. Χαρακτηριστικά στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ οι κρατικές οφειλές αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

* Από στοιχεία της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας 1.100.000 άτομα εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλιστης "μαύρης" εργασίας, από τους οποίους οι περισσότεροι, δηλαδή 600.000 είναι Ελληνες και 500.000 αλλοδαποί, οι οποίοι ασφαλίζονται με χαμηλότερες αποδοχές και λιγότερα ημερομίσθια.

Η ΠATAΞH της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός των υπέρογκων δαπανών σε φαρμακευτικά είδη είναι ο μοναδικός τρόπος εξοικονόμησης πόρων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Oμως κανείς έως τώρα δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει στον περιορισμό του, γιατί το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.

Εδώ και δεκαετίες όλοι λένε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και αντί να μειώνεται ή να καταπολεμάται, αυξάνεται. Το θέμα είναι πολιτικό. Δεν υπάρχει βούληση για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Oλοι ευνοούνται από την εισφοροδιαφυγή και όλοι την καταπίνουν. Oλοι γνωρίζουν ποιος εισφοροδιαφεύγει. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, κάθε χρόνο θα μειωνόταν κάποιο ποσοστό εισφοροδιαφυγής. Είναι απαραίτητο να υπάρξει επιτέλους συντονισμός ελέγχου μεταξύ της εφορίας, του ΙΚΑ, το Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Αυτό είναι το μυστικό.

Η έκφραση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ίσως βρίσκει την αυθεντικότερη έκφρασή της στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με την κυβέρνηση να έχει έμπροσθέν της τα… βάραθρα της οικονομικής καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά όπισθέν της, και εφόσον προκριθεί η λύση της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και ο έλεγχος των υπέρογκων δαπανών για φάρμακα, έχει να αντιμετωπίσει το τσουνάμι του κλεισίματος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες… φυτοζωούν και ουσιαστικά δεν βάζουν λουκέτο λόγω της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους που απασχολούν, αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα από τις πωλήσεις φαρμακευτικών ειδών.

Η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων είναι επιτακτική..

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών ή τεσσάρων ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) με ενιαίους όρους ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών υγείας.

Προωθούνται αλλαγές στις συντάξεις, που αφορούν:

– Tη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας και τη σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

– Tον επαναπροσδιορισμό του θεσμού του ΕΚΑΣ.

– Tη μείωση του χρόνου αναμονής για την απονομή της σύνταξης σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

– Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

– Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

– Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα Ταμεία.

– Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα Ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.


Ας ελπίσουμε να υπάρξει λύση στο καυτό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας και ας μην σκέπτονται πάντα οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές μας το πολιτικό και συνδικαλιστικό κόστος.

Γιατί το οικονομικό κόστος απο την μη ρύθμιση του προβλήματος είναι πιό μεγάλο και δεν μπορεί εν πάσει περιπτώσει να διαιωνίζεται εσαεί...

Πρέπει τα Κόμματα και οι Συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν τις λύσεις που χρειάζονται για να λυθεί μιά για πάντα το διαχρονικό αυτό πρόβλημα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα...

Οι καιροί ου μενετοί...

Α.Γεωργακόπουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις