Κόντρες - φρένο στους εμβολιασμούς

Την προμήθεια 2 εκατομμυρίων δόσεων πανδημικού εμβολίου χωρίς ανοσοενισχυτικό εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, σύμφωνα με πληροφορίες. Η ουσία αυτή αποτελεί το μήλον της Έριδος στους επιστημονικούς κύκλους.Όσοι ειδικοί διατυπώνουν αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για πιθανές παρενέργειες σε βάθος χρόνου από τη χρήση ανοσοενισχυτικού σε παιδιά και σε εγκύους.Όμως πολλαπλασιάζονται οι φωνές ειδικών στο τομέα της παρασκευής φαρμάκων που τονίζουν πως δεν υπάρχει βάσιμος επιστημονικά λόγος ανησυχίας για τη χρήση ανοσοενισχυτικού, αφού οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως δεν είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κ. Νίκος Χούλης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι, αντιθέτως, το ανοσοενισχυτικό «ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό με μικρότερη δόση του αντιγόνου της γρίπης, ενώ παράλληλα προσφέρει προστασία ακόμη στην περίπτωση που ο νέος ιός Α υποστεί μετάλλαξη». Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν 1.912 άνθρωποι- γιατροί, νοσηλευτές και χρονίως πάσχοντες. Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για χαμηλή, πλην όμως αναμενόμενη προσέλευση, δεδομένου του αρνητικού κλίματος αντιφατικών απόψεων για την ασφάλεια του εμβολίου. Μειωμένη ήταν η προσέλευση των επαγγελματιών υγείας και χθες, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην επέτειο του Πολυτεχνείου που κράτησε τους πολίτες στο σπίτι, ενώ παράλληλα ήταν και ο λόγος που κάποια κέντρα εμβολιασμού παρέμειναν κλειστά. Ωστόσο, όπως σημείωναν χτες στα «ΝΕΑ» νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, οι ίδιοι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν καθώς καθημερινά προσέρχονται στο νοσοκομείο δεκάδες παιδιά που νοσούν από τη νέα γρίπη και, άρα, εκτιμούν πως έχουν πλέον αποκτήσει φυσική ανοσία.

Εμβόλια δύο τύπων: με ή χωρίς ανοσοενισχυτικό

ΜΙΑ ΑΠΟ τις τρεις εταιρείες που προμηθεύει την Ελλάδα και μοναδική που παράγει δύο τύπους πανδημικού εμβολίου (με και χωρίς ανοσοενισχυτικό), ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας πως έχει πλεόνασμα εμβολίων χωρίς ανοσοενισχυτικό και άρα μπορεί να προμηθεύσει τη χώρα μας. Ωστόσο, η εταιρεία ζητά από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας να απαντήσει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, πριν εκπνεύσει η χρονική προθεσμία που έχει θέσει.

Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζουν πως σε κάποιες χώρες έχει προκριθεί η χρήση του εμβολίου χωρίς ανοσοενισχυτικό, ιδίως σε εγκύους και σε μικρά παιδιά, λόγω των ηπιότερων τοπικών παρενεργειών (π.χ. πόνος στο χέρι), ενώ κρίνεται ασφαλέστερο αφού έχουν διεξαχθεί περισσότερες μελέτες.

Βέβαιοι τον Απρίλιο
Ο κλινικός ερευνητής και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ κ. Άγγελος Στεργίου υποστηρίζει πως «τον Απρίλιο του 2010 θα είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το εάν είναι επικίνδυνα ή όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό τα ανοσοενισχυτικα που χρησιμοποιούνται στα πανδημικά εμβόλια. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα συμμετέχει σε ένα μεγάλο πείραμα».

Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η νέα γρίπη Α είναι ιδιαίτερα ήπια. «Εάν μιλούσαμε για τη γρίπη των πτηνών, η οποία σαφώς εάν εξελισσόταν θα ήταν μια θανατηφόρα πανδημία, τότε θα ήμουν υπέρ του πανδημικού εμβολίου.

Και αυτό γιατί το ρίσκο των παρενεργειών από το εμβόλιο θα ήταν σαφώς μικρότερο από τον κίνδυνο που θα διέτρεχαν οι άνθρωποι στην περίπτωση μόλυνσής τους», επισημαίνει.

Τα παιδιά και οι έγκυοι
Παρ΄ όλα αυτά, δηλώνει υπέρ του πανδημικού εμβολίου που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, το οποίο δεν περιέχει ανοσοενισχυτικό. «Εάν μπορούσα να το προμηθευτώ, θα εμβολίαζα άμεσα τα ανίψια μου- 14 μηνών και 5 ετών. Οφείλουμε όμως να προστατεύσουμε τουλάχιστον ειδικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά και οι έγκυοι και συνεπώς να μην τις εμβολιάσουμε. Ουδείς μπορεί σε αυτήν τη φάση να πει με βεβαιότητα πως το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι ασφαλές».

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Χούλης υποστηρίζει από την πλευρά του πως το ανοσοενισχυτικό είναι μια θετική εξέλιξη στον τομέα της παρασκευής εμβολίων. «Αντί 15 μικρογραμμαρίων αντιγόνου του ιού, το συγκεκριμένο έκδοχο δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μόλις 3,5 μικρογραμμάρια. Έτσι, με μικρότερες δόσεις διεγείρεται ικανοποιητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και άρα παρέχεται προστασία από τη νέα γρίπη. Δεν κρίνεται, ωστόσο, επικίνδυνη ουσία».

Για τον υδράργυρο
Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μάριος Μαρσέλος σε ό,τι αφορά το συντηρητικό θειομερσάλη. «Πρόκειται για μία οργανική ένωση υδραργύρου που δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως το κόκκινο ιώδιο είναι στην ουσία οργανική ένωση του υδραργύρου. Απόδειξη πως δεν έχω ενδοιασμούς, είναι πως εάν εργαζόμουν σε νοσοκομείο θα έκανα άμεσα το εμβόλιο».

Ειδικότερα, η θειομερσάλη, όπως διευκρινίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν περιέχει μεθυλικό υδράργυρο- ουσία που έχει διαπιστωθεί πως είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό- αλλά αιθυλικό υδράργυρο, που μεταβολίζεται και αποβάλλεται γρηγορότερα.


Μόνο προχθές έκλεισαν 107 τμήματα στην Αττική

ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ρυθμούς φαίνεται να εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πως μόνον προχθές έκλεισαν για προληπτικούς λόγους συνολικά 107 τμήματα σε σχολεία που λειτουργούν μόνον στην Αττική. Επιπλέον, λουκέτο για εφτά ημέρες μπήκε και σε πέντε νηπιαγωγεία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η περαιτέρω διασπορά της νέας γρίπης στους μικρούς μαθητές.
ΤΑΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις