ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ''ΘΕΜΑ FM 98,9''

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ



ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ: «ΘΕΜΑ F.M. 98,9»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

και ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ



ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ώρα είναι 10 παρά εικοσιπέντε, καλή σας μέρα, «ΘΕΜΑ 98,9», θα σας δώσω μια συμβουλή: ντυθείτε καλά γιατί έρχεται κρύο πολύ, κάνει κρύο και έρχεται ακόμη περισσότερο. Και δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει και η Υπουργός Υγείας η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην οποία λέμε καλημέρα και καλή εβδομάδα. Καλημέρα κα Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα και νά ‘στε καλά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφέστατα. Να σας πω κα Υπουργέ. Περιμένουμε, διάβασα, δεν ξέρω αν είναι επίσημο και έχει φύγει από εσάς, ως είδηση, έξαρση της γρίπης Η1Ν1 του Φεβρουάριο με το κρύο; Οι γιατροί αυτό μας λένε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που μας λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες επιδημιολόγοι, είναι ότι είδαμε την αποκλιμάκωση του φθινοπωρινού κύματος. Έχουμε όμως συνέχεια από βαριά περιστατικά και δυστυχώς θανάτους, όπως ξέρετε έχουμε ξεπεράσει πια τους 100 θανάτους. Και γι' αυτό συνεχίζουμε και το πρόβλημα εμβολιασμών, αλλά υπάρχει μια επιφυλακή για ένα πιθανό χειμωνιάτικο κύμα, το επόμενο διάστημα. Γιατί βλέπετε φέτος άργησε ο χειμώνας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λοιπόν το τρίμηνο που διανύουμε είναι ακόμη τρίμηνο επιφυλακής.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Άρα καλά έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση και αγόρασε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω με δυο τρόπους. Πρώτα απ' όλα ότι έπρεπε η χώρα μας να προμηθευτεί εμβόλια. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θα είχε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα σωστά υπήρξε παραγγελία εμβολίων. Εκεί που μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο κριτικής, είναι στον αριθμό δηλαδή στην υπερβολή της παραγγελίας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 8 εκ. επιστρέψαμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: 12 εκ. και παραπάνω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα είχαμε πάρει κα Υπουργέ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν 2 παραγγελίες των 8 εκ. σύνολο 16 εκ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πόσος είναι ο πληθυσμός της χώρας;

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μου κάνει εντύπωση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε αποσαφηνίσει αν θα χρειάζεται μια δόση ή δυο δόσεις εμβολίων.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που έχετε μια …

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε, δεν θέλω σε θέματα δημόσιας υγείας να κάνω μικροκομματική. Σας λέω τα στοιχεία και νομίζω ότι κανείς μπορεί να εκτιμήσει τα θετικά και τα αρνητικά κάθε φορά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όμως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεξάγεται ήδη έρευνα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς σε κάθε περίπτωση από την πρώτη στιγμή επαναξιολογήσαμε τα πάντα. Δηλαδή είπαμε από τον Οκτώβριο που αναλάβαμε το Υπουργείο ότι επαναξιολογούμε το σχέδιο του εμβολιασμού. Όπως είδαμε στρέψαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να πάρει πάνω του το βάρος.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί καλώς ή κακώς ο τομέας της υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος πλέον με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση, για το μάζεμα της οικονομίας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε απόλυτα δίκιο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η οικονομία και η υγεία είναι ένα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι βασική προτεραιότητα και χαρακτηριστικό είναι το ύψος των χρεών των Νοσοκομείων που παραλάβαμε, που είναι 6,2 δις ευρώ. Είναι ένα αστρονομικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από το 2005 και μετά που είχε γίνει η τελευταία ρύθμιση. Και αν θέλετε είναι και η πρώτη μεγάλη μας πρόκληση, να εξυγιάνουμε αυτό το χώρο όχι τίποτε άλλο, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο για τον Έλληνα πολίτη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα κα Υπουργέ; Διότι ακούμε όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς ότι η οικονομία πρέπει να κάνει γοργά βήματα στο να μειώσει το δημόσιο χρέος, στο να εξοικονομηθούν χρήματα. Στα Νοσοκομεία χάνονται τεράστια ποσά. Μπορείτε αύριο να έχετε κάνει αυτό το νοικοκύρεμα; Όχι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήδη από χτες έχουμε ξεκινήσει. Αλλά σίγουρα δεν γίνονται όλα με μια μαγική μπαγκέτα. Δηλαδή όταν λέω από χτες, ήδη παγώσαμε μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τη Λούκα Κατσέλη και τον Ανδρέα Λοβέρδο την τιμή του φαρμάκου από το Νοέμβριο. Ψηφίσαμε τη λίστα φαρμάκων την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία τώρα δρομολογείται και είναι 6.000 σκευάσματα φαρμάκων σε ανακοστολόγηση, προκειμένου το Φλεβάρη με το δελτίο τιμών, να βγει η νέα τιμή.

Ξέρετε τι συνέβαινε; Να σας το πω είναι πολύ χαρακτηριστικό, το φάρμακο όταν πρωτοκυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά έχει μια τιμή. Μετά από λίγο καιρό αρχίζει και πέφτει αυτή η τιμή. Στη χώρα μας έπαιρνε μια πρώτη τιμή και δεν γινόταν ποτέ ανακοστολόγηση. Είχε 10 χρόνια να γίνει ανακοστολόγηση.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό, το αυτονόητο, όμως θα επιφέρει μια μεγάλη εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά Ταμεία πρώτα απ' όλα της χώρας, δεν γινόταν.

Εμείς λοιπόν τώρα είπαμε στη Βουλή, θα κάνουμε σε ένα τακτικό χρονικό διάστημα ανακοστολογήσεις.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και με τα τρωκτικά που λυμαίνονται τα Νοσοκομεία υπό μορφή προμηθειών; Έχουμε διαβάσει απίστευτες καταγγελίες και δεν είδαμε κάποιον να οδηγείται στον Κορυδαλλό, επειδή απεδείχθη ότι πράγματι έπαιξε και έφαγε τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτή τη στιγμή αξιολογούνται και ερευνώνται. Τα πάντα. Έχουμε ζητήσει πλήρη απογραφή σε κάθε Νοσοκομείο και των αποθεμάτων και των χρεών και από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, είναι να μην αποτελεί εξαίρεση ο κανόνας. Γιατί δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια… Και έτσι το αποτέλεσμα φάνηκε με τη συσσώρευση των χρεών.

Εμείς λοιπόν μιλάμε για ένα νέο πλαίσιο πολύ πιο αυστηρό αλλά και αποτελεσματικό για τις προμήθειες, ώστε να μην γίνονται όλα κατ’ εξαίρεση. Γιατί ξέρετε τι γίνεται; Έρχεται μετά η ανάγκη και σου λένε τα Νοσοκομεία «δεν έχω γάζες πρέπει να προμηθευτώ, δεν έχω υλικά».

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εδώ όμως έρχονται σκάνδαλα από το εξωτερικό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά όπως ξέρετε είναι όλα στον Εισαγγελέα και τέτοιου επιπέδου θέματα, ό,τι αναδεικνύεται, πάει απ' ευθείας στον Εισαγγελέα. Εκεί σε αυτά είμαστε κάθετοι. Και ταυτόχρονα προχωράμε κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Γιατί δεν αρκεί απλώς η καταγραφή και ο κολασμός των πράξεων και των κυκλωμάτων, πρέπει να μπει μια σειρά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχετε τη φήμη του τζόρα, δηλαδή του σκληρού πολιτικού και αυτό είναι και καλό και κακό. Εκατό τόσες μέρες στο Υπουργείο Υγείας τι είναι αυτό που σας έχει συγκλονίσει από όλη αυτή την ανομία, όλο αυτό το μεγάλο φαγοπότι των τρωκτικών στον τομέα της υγείας; Τι δεν χωρούσε το μυαλό σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορούσα να φανταστώ πραγματικά ότι σε ένα τέτοιο χώρο υπήρχε πραγματικά αυτή η μη τυπικότητα και η απουσία συγκεκριμένων στοιχείων. Δηλαδή ζητάμε στοιχεία δεδομένα, για το προσωπικό για τις προμήθειες για τα χρέη. Το κάθε τι για να συγκεντρωθεί, θέλει κόπο.

Είναι ένας χώρος ο οποίος θέλει πάρα πολύ συμμάζεμα. Ταυτόχρονα όμως για να είμαι και δίκαιη πρέπει να πω ότι υπάρχει κι ένας πατριωτισμός στο χώρο αυτό. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια Νοσοκομεία μέσα σε αυτή την ασυδοσία που υπήρχε πολλές φορές, από άποψη εποπτείας, κρατάνε με πατριωτισμό τα Νοσοκομεία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει ότι θα κάνετε προσλήψεις σε άτομα πρώτης γραμμής, νοσηλευτές. Δεν κάνατε ακόμη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαστε χαρούμενοι γιατί ήδη ξεκινήσαμε. Κάναμε 211 μόνιμους νοσηλευτές πριν από το Δεκέμβριο. Και επίσης 29 Δεκεμβρίου βγάλαμε την πρώτη μεγάλη προκήρυξη για 3.100 μόνιμους νοσηλευτές πάλι. Και τώρα, στις επόμενες εβδομάδες θα βγει και η προκήρυξη για 1.000 επιμελητές Β' στο σύστημα υγείας. Αυτά, ξέρετε, τα κάνουμε επειδή έχουμε την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού στα θέματα της υγείας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα γκάλοπ που κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι σας κατατάσσουμε στην πρώτη δυάδα των Υπουργών της Κυβέρνησης, από πλευράς απόδοσης. Και δεν είναι ούτε κοπλιμέντο, ούτε λόγος έτσι για να χαρείτε. Είναι η πραγματικότητα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την Υφυπουργό την κ. Γεννηματά, δουλεύετε πολύ και δουλεύετε καλά. Όμως άλλοι Υπουργοί δεν το κάνουν και ξέρετε έχει αρχίσει η πρώτη γκρίνια. Αυτό που είπε ο Δήμος για τις 100 μέρες, πολλά μας είχατε πει προεκλογικά κα Ξενογιαννακοπούλου και πολλά δεν έγιναν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι σε αυτές τις 100 μέρες δώσαμε ένα δείγμα γραφής συνολικά για την πολιτική μας. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και ιδιαίτερα στην οικονομία. Όση γνώση και να είχαμε των προβλημάτων κανείς δεν φανταζόταν αυτό που παραλάβαμε. Και πάνω απ’ όλα την αξιοπιστία προς τα έξω της χώρας μας, που έπρεπε εξ αρχής να μπορέσουμε να αναδείξουμε.

Νομίζω ότι αυτό το εξάμηνο είναι κρίσιμο. Έχουμε δώσει δείγμα γραφής και θα είναι οι επόμενοι μήνες αυτοί, οι οποίοι πραγματικά θα εμπεδώσουν την προσπάθεια.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι λέει ο κόσμος, αν μου επιτρέπετε; Πάλι πληρώνει ο Δήμος κι εγώ, που τα λεφτά μας φαίνονται και δεν πληρώνει αυτός ο οποίος θα έπρεπε και έχετε υποσχεθεί ότι θα πλήρωνε. Πάλι οι μεσαίοι και οι χαμηλοί σηκώνουν το σαμάρι και ο εφοπλιστής, ο βιομήχανος, ο off shore δεν πληρώνει. Αυτούς δεν τους χτυπήσατε κα Ξενογιαννακοπούλου. Φοβάστε προφανώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή ήταν εκείνο της αναδιανομής με την έκτακτη εισφορά των πιο πλούσιων επιχειρήσεων εις όφελος αυτών που πραγματικά είχαν ανάγκη, 2,5 εκ. συμπολιτών μας.

Και η όλη προσπάθεια είναι το νέο φορολογικό σύστημα ακριβώς να είναι πιο Δίκαιο και αναδιανεμητικό. Δεν είναι πάντα εύκολο, θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε αυτοί που πραγματικά έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία να πληρώσουν παραπάνω και σε όλη τη λογική της φορολογικής πολιτικής.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να κινήσουμε και την πραγματική οικονομία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Να μείνουμε λίγο στον τομέα της υγείας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαρίστως.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ρωτούν αρκετοί: θα βάλετε τάξη και κανόνες στον ιδιωτικό τομέα κα Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε απόλυτα δίκιο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφ' ενός είναι το δημόσιο, αφ' ετέρου είναι οι κανόνες και η εποπτεία και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Αυτό είναι αλληλένδετο, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πολλές από τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας γίνονταν και με ένα τρόπο που υπήρχε και μια υπερβολική ωφέλεια, πολλές φορές, για τον ιδιωτικό τομέα.

Εμείς θέλουμε τάξη, κανόνες, εποπτεία και το επιβάλλουμε ήδη αυτό. Και θα δείτε ότι στο επόμενο διάστημα που θα φέρουμε και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα φάρμακα, για τις προμήθειες, για όλο το σύστημα αυτό, θα μπορέσουμε να έχουμε και πιο αποτελεσματική εποπτεία γι' αυτούς τους κανόνες.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο κα Ξενογιαννακοπούλου δεν ορίσατε ακόμη Πρόεδρο στον ΟΚΑΝΑ; Γιατί καθυστερείτε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως ξέρετε ακολουθούμε κι εμείς τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα σας φάει, για να κάνουμε και λίγο πλάκα! Εκατό τόσες χιλιάδες για 80 θέσεις. Δηλαδή πόσοι; Να κάτσει ο Παμπούκης με τον Πάγκαλο να πάρει εσάς, εσείς να πάρετε εμένα, εγώ να πάρω τον Βερύκιο και να καλέσουμε και δέκα φίλους, δεν ξεσκαρτάρονται αυτά τα βιογραφικά κα Ξενογιαννακοπούλου. Μήπως ήταν παγίδα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΚΑΝΑ, δηλαδή για τους βασικούς φορείς του Υπουργείου και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Και να κάνω κι ένα πολιτικό σχόλιο. Κάθε νέο σύστημα μπορεί καμιά φορά να έχει και καθυστερήσεις και να δεχτώ ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα στο θέμα των ορισμών των Διοικήσεων. Ταυτόχρονα όμως κάθε νέο σύστημα φέρνει και λίγο φρέσκο αέρα. Σας θυμίζω την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ το ’07. Τότε πάλι πολλοί είχαν πει πολλά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι εντάξει, έτσι όπως το τοποθετείτε έχετε δίκιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά στη συνέχεια όμως είδατε ότι και η Νέα Δημοκρατία το ακολούθησε. Τα ανοίγματα νομίζω μας δημιουργούν μια καλύτερη προοπτική στο μέλλον και όσο περνάμε, βελτιώνονται κι όλας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Φίλη ακροάτρια εδώ που εργάζεται σε μαιευτική κλινική του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ότι οργιάζουν οι φήμες που λένε ότι εσείς θέλετε να κλείσετε το μαιευτήριο. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει καμία αντιπαράθεση εκεί;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς σε κάθε περίπτωση ως πολιτική ηγεσία εφαρμόζουμε τους νόμους. Άρα κάνουμε εποπτεία. Δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, μιλάω γενικά ότι εμείς εφαρμόζουμε κάθε φορά και για κάθε θέμα τη νομοθεσία. Και αναγκαζόμαστε να κάνουμε την εποπτεία που είναι αναγκαία και που επιβάλλει η δημόσια υγεία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί κάνατε κάποια εποπτεία και υπήρξε πρόβλημα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς κάνουμε συνεχώς για όλα τα ζητήματα τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτά τα κινεί η Υπηρεσία με βάση τους κανόνες και τη νομοθεσία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρθε ένα μήνυμα τώρα κα Ξενογιαννακοπούλου που εγώ σαν Έλληνας πολίτης, δεν ξέρω αν θα το πιστέψω. Αλλά αν το πιστέψω, πρέπει να φοβάμαι πια. Στο μαιευτήριο ΕΛΕΝΑ δεν υπάρχει μαστογράφος. Θα μου πείτε «εγώ που να το ξέρω» και έχετε δίκιο να μου το πείτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ενδεχομένως να υπήρξε κάποιο πρόβλημα αυτές τις μέρες.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ως γυναίκα τώρα που αυτά τα ξέρετε καλύτερα από εμάς τους άνδρες, είναι δυνατό σε ένα μαιευτήριο να μην υπάρχει μαστογράφος ή να μην λειτουργεί σε δημόσιο Νοσοκομείο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μήπως δεν -ενδεχομένως- λειτουργεί, είναι ένα θέμα το οποίο όμως αμέσως θα το κοιτάξω.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω ότι σε θέματα υγείας γιατί να είμαστε τόσο πίσω; Ξέρετε, πήγα μια μέρα συνοδεύοντας κάποιον Σάββατο βράδυ στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, είδα… καλύτερα να μην πας ποτέ. Είδα όμως τους νεαρούς γιατρούς τους παθολόγους που ήταν σαν τις μέλισσες. Πράγματι μου έκανε εντύπωση οι γιατροί, νεαροί γιατροί που ήταν πάνω από το κρεβάτι του κάθε ασθενή που Σάββατο βράδυ στα εξωτερικά του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ περνάει όλη η Αθήνα. Οι άνθρωποι θέλουν παράσημο και βραβείο.

Όμως οι συνθήκες, το ξενοδοχειακό, τα χρώματα, τα μηχανήματα σε έπιανε η ψυχή σου. Εγώ που συνόδευα κάποιον ήθελα να φύγω. Αυτά δεν πρέπει να τα προσέξετε κα Υπουργέ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι η πρώτη προτεραιότητα και αν θέλετε το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν το πρόβλημα των εφημεριών των γιατρών. Οι άνθρωποι ήταν σε απελπισία ειδικά στα περιφερειακά Νοσοκομεία. Γι' αυτό βρήκαμε και μια λύση με νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε, και λύσαμε το πρόβλημα από οικονομική και θεσμική άποψη. Και οι 1.000 γιατροί που προσλαμβάνουμε είναι ακριβώς για να ομαλοποιηθεί το σύστημα των εφημεριών.

Σήμερα στις εφημερίδες θα δείτε, υπάρχει μια έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λέει ότι ο Έλληνας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι εξουθενωμένος.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα εμείς πρέπει να στηρίξουμε το γιατρό και το νοσηλευτή, όχι μόνο προσωπικά για τον καθένα αλλά για να λειτουργεί και το σύστημα καλύτερα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γίνεται μεγάλη κουβέντα και υπήρξε και αναστάτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος τους προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνέργεια μεταξύ των δυο Υπουργείων, ώστε να υπάρξει κι ένας υποστηρικτικός ρόλος στις εφημερίες των στρατιωτικών Νοσοκομείων.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγιση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε σε συνεργασία και αυτή ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά, ότι πρέπει σταδιακά να υπάρχει μια συνέργεια όλων των χώρων παροχής υγείας που υπάρχουν. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αποσπασματικότητα και θεωρώ ότι είναι μια σωστή απόφαση αυτή του Υπουργού Άμυνας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας άφησα το καλύτερο, τελευταίο και ξέρω ότι ή θα γελάσετε ή θα βγάλουμε την είδηση. Πότε κα Υπουργέ θα ισχύσει επιτέλους -και εμένα μεταξύ μας δεν με συμφέρει που το λέω και θα καταλάβετε γιατί- ο νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο νόμος τυπικά ισχύει.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει κα Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ερώτημα είναι αν εφαρμόζεται.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε να πάμε μια βόλτα ένα βράδυ σε μια καφετέρια, σε ένα μπαρ, σε ένα εστιατόριο… Πουθενά κα Υπουργέ! Σας λέω δεν με συμφέρει, βγάζω τα μάτια μου τώρα με αυτό που κάνω, αλλά πότε θα ισχύσει. Είμαστε η μόνη χώρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δυο πράγματα σαφή. Πρώτα απ' όλα εμείς έχουμε πει εξ αρχής ότι το νόμο θέλουμε να τον εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εφαρμόζεται καθόλου, είναι η απάντηση μέχρι στιγμής.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εφαρμόζεται με πολύ μεγάλα προβλήματα, εφαρμόζεται αποσπασματικά έχετε δίκιο σε αυτό. Όπως ξέρετε δεν υπήρχε πρόβλεψη ούτε για πρόστιμα, ούτε για αποτελεσματική …

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω λοιπόν ότι πριν τα Χριστούγεννα έγινε μια διατομεακή συνάντηση με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, γιατί για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να τον εφαρμόσουμε. Πρέπει να συμβάλλει η δημοτική Αστυνομία, πρέπει να συμβάλλει το Λιμενικό στα πλοία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνείδηση πάνω απ’ όλα είναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά και αυτό. Και να υπάρχει και συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχων και ποινών, όπου χρειάζεται.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα κάνετε;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν βοηθά η οικονομική κρίση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαστε σε ένα στάδιο που μελετάμε και αξιολογούμε γιατί ούτως ή άλλως έπρεπε εκ του νόμου να γίνει μια αξιολόγηση για την πρώτη περίοδο εφαρμογής. Κάνουμε ένα θεσμικό διάλογο και πολύ γρήγορα θα είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βγάλετε αστυνομο-καπνιστές έξω; Μάλλον καπνιστο-αστυνόμους έξω;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα είναι μόνο για το κάπνισμα, αλλά πρέπει να υπάρχουν όργανα, τα οποία πραγματικά να έχουν και μια εποπτεία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ξέρετε το νόμο καλύτερα από εμάς τον έχετε μελετήσει και οι ποινές είναι αυστηρές.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Οι ποινές είναι αυστηρές αλλά δεν υπήρχε το εφαρμοστικό πλαίσιο για την υλοποίηση των ποινών. Εμείς σε κάθε περίπτωση λέμε ότι πρέπει να τον εφαρμόσουμε, λαμβάνοντας υπόψη και πως θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ξέρετε το χειρότερο στην Ελλάδα είναι να βάζεις πολύ αυστηρούς στόχους και να μην εφαρμόζονται και εκφυλίζονται οι στόχοι.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Να περιμένουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα πρωτοβουλία πάνω σε αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, να περιμένετε.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχόμαστε καλημέρα κα Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Χάρηκα που σας άκουσα.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς. Καλή εβδομάδα να έχουμε.
πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις