Κονδύλια στην εντατική

Αρχικά θα δίνονταν 7 εκατ. ευρώ για την αγορά αναγκαίων μηχανημάτων και εργαλείων. Πέρυσι το κονδύλι μειώθηκε στο μισό. Και λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» της Νέας Κηφισιάς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να τα βγάλουν πέρα με εξοπλισμό μόλις 200.000 ευρώ!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το υπουργείο Υγείας διέθεσε 35 φορές λιγότερα (!) από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα κονδύλια πέραν των συμβασιακών υποχρεώσεων του εργολάβου του έργου.

*Αιτία, η ολιγωρία που επέδειξε τα τελευταία χρόνια το υπουργείο στην αποπεράτωση του νοσοκομείου, το οποίο έπρεπε να ξανακτιστεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Αποτέλεσμα ήταν να εξανεμιστούν τα κονδύλια της Ε.Ε. που προβλεπόταν για αυτή την περίπτωση. Ετσι περίπου 9 στα 10 συστήματα και ιατρικά εργαλεία που είχαν υπολογισθεί να αγορασθούν δεν υπάρχουν στις εγκαταστάσεις των «Αγίων Αναργύρων».

*Μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν μηχανήματα για τον καρκίνο του μαστού και την αναίμακτη αντιμετώπιση βλαβών χωρίς επέμβαση και το υπερβαρικό οξυγόνο, που θεραπεύει 13 κατηγορίες νόσων, ιδιαίτερα σημαντικό για τους καρκινοπαθείς και χρησιμοποιείται στις ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο κόστισε περί τα 60 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από την Ε.Ε.

*Η επιτροπή των γιατρών που εκλήθη πριν από καιρό να εκπονήσει «πρόγραμμα-πρόταση» για την αγορά μηχανημάτων, βρέθηκε προ εκπλήξεως.

«Ο σχεδιασμός ανατράπηκε πλήρως. Υποχρεωθήκαμε να κόψουμε από δω, να κόψουμε από κει και φθάσαμε να προτείνουμε μόνο τα απολύτως αναγκαία εργαλεία για τα τμήματα που αναμένεται να λειτουργήσουν πρώτα, δηλαδή τα χειρουργεία και η ορθοπεδική. Τα υπόλοιπα τμήματα βλέπουμε πότε θα ανοίξουν τις πύλες τους. Είναι ενδεικτικό ότι στη γυναικολογική κλινική έχει παραμείνει μόνο ένας γιατρός», επισημαίνει ο επικεφαλής του χειρουργικού τομέα των «Αγίων Αναργύρων» Αθ. Νησιώτης.

Από το 2005 έπρεπε να λειτουργεί!

*Το νοσοκομείο έπρεπε να είχε λειτουργήσει από τον Φεβρουάριο του 2005! Ομως, μετά και τις 5 παρατάσεις που πήρε το υπουργείο Υγείας από την Ε.Ε., στο νέο κτίριο έχουν μεταφερθεί μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες, τα τρία παθολογικά-ογκολογικά τμήματα, το φαρμακείο, το μικροβιολογικό, ενώ γίνεται προσπάθεια μεταφοράς και του ακτινολογικού.

*Τα αρμόδια κοινοτικά όργανα πιέζουν για την άμεση και πλήρη λειτουργία, ενώ προειδοποιούν πως εάν έως τον Φεβρουάριο του 2009 δεν έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον το 70% πρέπει να επιστραφούν τα κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί από το Γ' ΚΠΣ.

Τα κωμικοτραγικό είναι ότι ένας από τους λόγους της πολυετούς καθυστέρησης οφείλεται στην έλλειψη ενός σωλήνα αποχέτευσης (!) μήκους 8 μέτρων που θα συνέδεε το νοσοκομείο με το κεντρικό δίκτυο!

Πάντως, σε πλήρη λειτουργία θα έχει δυναμικότητα 335 κλινών: 278 κλίνες στο κτιριακό συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου και 57 κλίνες στο κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας.

*Μία ακόμη εκκρεμότητα φαίνεται ότι πρέπει να λύσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Αφορά 5 πανεπιστημιακές κλινικές που πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για τις: Γαστρεντερολογική, Παθολογική, Ψυχιατρική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το εργαστήριο υπερβαρικής οξυνογοθεραπείας και ύπνου. «Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη μεταφορά», επισημαίνει ο καθηγητής Εντατικής Γ. Μπαλτόπουλος.
Ελευθεροτυπία

Δημοφιλείς αναρτήσεις