Οι εργαζόμενοι έχασαν... 25 χρόνια αγοραστικής δύναμης

Στα επίπεδα του 1983... κατρακύλησε η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, που βλέπουν τον πληθωρισμό να «ροκανίζει» χρνο με τον χρόνο τις αυξήσεις στους μισθούς.

Σήμερα στη χώρα μας ένας στους δύο μισθωτούς αμείβεται με λιγότερα από 1.250 ευρώ τον μήνα (μεικτά), ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη των επιχειρήσεων ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την οικονομία και την απασχόληση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 10 του μήνα.

Η έκθεση Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει «γυρίσει» είκοσι πέντε χρόνια πίσω. Κοινώς ένας εργαζόμενος το 1983 -με τον τότε μισθό- είχε την ίδια αγοραστική δύναμη με αυτήν που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι (με βάση τον σημερινό μισθό τους).

Σήμερα 14 στους 100 εργαζομένους στη χώρα μας είναι φτωχοί, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ξεπερνά το 7%.

Το εισόδημα του 20% των περισσότερων εύπορων Ελλήνων είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του 20% των λιγότερων εύπορων Ελλήνων.

Και ενώ οι μισθωτοί καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, «η αύξηση της μέσης πραγματικής αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα βραδύτερα από τη μέση παραγωγικότητα της εργασίας είχε ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου 2000- 2007, η μεν μέση πραγματική αμοιβή να έχει αυξηθεί κατά 27%, ενώ η παραγωγικότητα κατά 36,5%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπήρξε για τις επιχειρήσεις ένα όφελος περίπου 7% στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε πραγματικούς όρους».

Δώρα στις επιχειρήσεις Δεν είναι τυχαίο πως στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, η οποία τα τελευταία χρόνια «μετέφερε σημαντικούς πόρους στους επιχειρηματίες προκειμένου, σύμφωνα με τη σχετική επιχειρηματολογία, να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα. Ομως, στην πραγματικότητα επιδεινώθηκαν οι συνθήκες αναδιανομής του εισοδήματος και ευνοήθηκαν επιχειρηματικοί κλάδοι για να ενισχύσουν την ολιγοπωλιακή τους θέση και την απολυταρχική τους συμπεριφορά στην εγχώρια αγορά, πυροδοτώντας την ακρίβεια, αφού η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη στις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων απ ό,τι σε εκείνες που λειτουργούν σε συνθήκες ανταγωνισμού».

ΣΤΗΝ «ΠΡΕΣΑ» ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ

6% ο πληθωρισμός για τους φτωχούς

Ο πληθωρισμός για τα φτωχά νοικοκυριά -κοινώς για το 50% των μισθωτών- αγγίζει το 6%, κινείται δηλαδή δύο μονάδες πάνω από τον μέσο πληθωρισμό. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από ειδική επεξεργασία που έχουν κάνει τα συνδικάτα, όπου τα προϊόντα που μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς υπολογίζονται με ειδικό συντελεστή.

Ο συντελεστής αυτός είναι υψηλότερος για τα είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. τρόφιμα) και χαμηλότερος για τα είδη πολυτελείας (π.χ. κοσμήματα). Ετσι προκύπτει πως ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του μέσου όρου για τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Εθνος της Κυριακής

Δημοφιλείς αναρτήσεις