Ιστορικό του Νοσοκομείου μας

Το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε το έτος 1935.
Είναι πραγματοποίηση παλαιού ονείρου του εμπνευσμένου Καθηγητή και Ακαδημαικού Αριστοτέλη Κούζη με συμπαραστάτες στο ανθρωπιστικό αυτό έργο τους Παναγιώτη Πουλίτσα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Παναγιώτη Μπρατσιώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου και Ακαδημαικό...
Αυτή η μικρή ομάδα έφερε σε πέρας το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης βάσει σχεδίων που εκπόνησε δωρεάν ο Αρχιτέκτων Β.Τσαγκρής και σε χώρο που δωρήθηκε απο το Δήμο Αθηναίων με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Αθηναίων Κ.Κοτζιά στηριζομένη και σε άλλα επίλεκτα μέλη της Αθηναικής κοινωνίας που αποτελούσαν το σωματείο ''Χριστιανική Κοινωνική Ενωσις''.









































Στις αρχές του 1940 λειτουργούσαν στο Ιδρυμα τέσσερα νοσηλευτικά τμήματα,πέντε εξωτερικά ιατρεία και τέσσερα επιστημονικά εργαστήρια.
Κατά την επόμενη πενταετία με την αντίσταση της Ελλάδος κατά του Αξονα,η κίνηση του ιδρύματος συγκεντρώθηκε στον αγώνα για την ύπαρξή του.
Το 1945 επαναλειτούργησε κανονικά,το δε 1946 προστέθηκε στα δύο λειτουργούντα Ακτινοθεραπευτικά και τρίτο,ενώ εκσυχρονίσθηκαν το Μικροβιολογικό και το Ακτινιδιαγνωστικό εργαστήριο.
Κατά την περίοδο 1950-1980 έγιναν τα εξής μεγάλα έργα:
Θεμελιώθηκε η κεντρική πτέρυγα του Ιδρύματος η οποία αφιερώθηκε στους''Αριστοτέλη και Ευγενία Κούζη''(1952),διαμορφώθηκαν νέες αίθουσες Ακτινοθεραπευτείας(κοβαλτίου 1960),αρχισαν οι εργασίες για την ανάπτυξη τμήματος ισοτόπων οι οποίες τελείωσαν τον επόμενο χρόνο(1961)
Ανοικοδομήθηκε εξαόροφη πτέρυγα,η ΒΔ που περιλαμβάνει τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα,εξωτερικά ιατρεία,-αφιερωμενα στην μνήμη Παν. Μπρατσιώτη,-πέντε νοσηλευτικούς ορόφους δυνάμεως 145 κρεββατιών .
Θεμελιώθηκε η ΒΑ νοσηλευτική πτέρυγα του (1979),αναδιοργανώθηκαν οι νοσηλευτικές μονάδες,τα εργαστήρια και ιδρύθηκαν νέες κλινικές (Κλινική Μαστού,Χειρουργικής Ογκολογίας και Β Γυναικολογική).
Ιδρύθηκε το Κέντρο Ογκολογικής Ερεύνης και Πειραματικής Χειρουργικής "Γ.Παπανικολάου"1978...
Η περίοδος 1980-1989 χαρακτηρίζεται απο την εξαίρεση του νοσοκομείου απο την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και την υπαγωγή του στην εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (Π.Δ της 18-3-82) και αργότερα,απο την ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ.
Στη συνέχεια το νοσοκομείο με απόφαση του Δ.Σ εντάσσεται στο Δημόσιο Τομέα μετατρεπόμενο στ ΝΠΔΔ με το Π.Δ 271/87.
Την ίδια περίοδο οργανώθηκε και λειτούργησε ένας αριθμός νέων ιατρικών τμημάτων και μονάδων,για την διεύρυνση του πεδίου των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών,την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας του Νοσοκομείου και την εναρμόνισή του προς τις σύγχρονες απαιτήσεις των ιατρικών εξελίξεων...

Δημοφιλείς αναρτήσεις