ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ...

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης για να διασωθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και να συνεχίσει η λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφάλισης του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που χθες απειλήθηκε εκ νέου από παύση πιστώσεων των φαρμακοποιών...

Ο φόβος για την κρίση των ασφαλιστικών Ταμείων του Δημοσίου επιτείνεται και από την πίεση που θα επιφέρει η έξοδος γυναικών από το Δημόσιο μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση ορίων ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης που αφορά την απονομή εφάπαξ απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω των αιτήσεων συνταξιοδότησης που αναμένεται να καταθέσουν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπαιδευτικοί. Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων αποδίδεται στο μεγάλο έλλειμμα του Ταμείου που ανέρχεται στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Ελλειμμα το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη.

Το χρέος του υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, οι ασφαλισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν περικοπεί τουλάχιστον 89 εξετάσεις, ενώ οι φαρμακοποιοί ενεργοποιούν ξανά το «όπλο» της διακοπής εκτέλεσης συνταγών, ζητώντας χρήματα από τους ασφαλισμένους.

Η επιτροπή για ΒΑΕ

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα επιτροπή για την ένταξη των νέων επαγγελμάτων στα ΒΑΕ. Στην επιτροπή μετέχουν οι εξής: Πρόεδρος Αθηνά Λινού (αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), αναπληρωτής πρόεδρος ο Ιωάννης Αλαμάνος (Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών), Γιώργος Ρωμανιάς (εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ), Ειρήνη Μπαρδάνη (εκπρόσωπος του ΣΕΒ), Στέφανος Τσιανάκας (εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), Θωμάς Τρωγάδας (αναπληρωτής εκπροσώπου του ΤΕΕ), Γεώργιος Ψηλός (τέως γενικός διευθυντής ΤΕΒΕ), Ευγενία Πανταζή (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Εργασίας, Αικατερίνη Γραμματίκα (Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης της ΓΓΚΑ και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων), Αγγελική Μαραβέλη (προϊσταμένη Διεύθυνσης κύριας ασφάλισης μισθωτών της ΓΓΚΑ), Ιωάννης Κραψίτης (γενικός διευθυντής Συνθηκών και Υγιεινής Εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας), Παναγιώτης Αλουμανής (Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Η επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της το φθινόπωρο.
kathimerini.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις