Επαναστατική θεραπεία της τύφλωσης με λέιζερ

Επαναστατική θεραπεία της τύφλωσης με λέιζερ
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να σώσουν την όρασή τους χάρη σε μια επαναστατική θεραπεία με λέιζερ, που εξαλείφει μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης.

Βρετανός επιστήμονας ανέπτυξε μια τεχνική που αντιστρέφει τις επιπτώσεις του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που πλήττει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, προκαλώντας τους αρχικά δυσκολίες στην όραση και στη συνέχεια έως και πλήρη απώλειά της.

Ο καθηγητής Τζον Μάρσαλ δημιούργησε έναν τρόπο «καθαρισμού» των ματιών, πάνω στα οποία έχουν συσσωρευτεί με το πέρασμα των χρόνων μικρομόρια σκόνης που θολώνουν την όραση. Η πρωτοποριακή τεχνική του λειτουργεί με ένα ανώδυνο λέιζερ που βοηθά το εξασθενημένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών του ματιού να λειτουργήσει κανονικά.

Το λέιζερ αναζωογονεί ουσιαστικά τη λεπτή μεμβράνη που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και η οποία με τα χρόνια φράζει από τα υποπροϊόντα της διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το αίμα στον αμφιβληστροειδή. Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και την τύφλωση.

Η τεχνική του Μάρσαλ υπόσχεται να προλάβει ή ακόμα και να αντιστρέψει τη διαδικασία αυτή, επιτρέποντας στο μάτι να ξαναβρεθεί στην νεανική, καθαρή του κατάσταση. Σε κλινικό πείραμα, όπου συμμετείχαν 100 εθελοντές διαβητικοί, η πλειονότητα ανέφερε σημαντική βελτίωση στην όρασή της και τώρα ο Μάρσαλ σχεδιάζει να κάνει την ίδια δοκιμή και σε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στα πρώτα στάδια εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φράξιμο της μεμβράνης ξεκινά μετά τα 40, όμως δεν οδηγεί πάντα σε σημαντική απώλεια της όρασης και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν η κληρονομικότητα και τα γονίδια καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στατιστικά, οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν την πάθηση.


espresso


Δημοφιλείς αναρτήσεις