Επανάσταση θα φέρουν την επόμενα 10ετία οι εφαρμογές νανοτεχνολογίας/νανοϊατρικής




Επανάσταση στον τομέα της υγείας αναμένεται να φέρουν, τα επόμενα 10-20 χρόνια, οι νέες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας και της νανοϊατρικής, που στοχεύουν στη δημιουργία συστημάτων διάγνωσης σε πρώιμη φάση νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και νευροεκφυλιστικές παθήσεις -π.χ. η νόσος Alzheimer- αλλά και στη δημιουργία νέων στοχευμένων φαρμάκων, με λιγότερες παρενέργειες. Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, ωστόσο, είναι ευρύτερες. Εξίσου σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, είναι η εφαρμογή της στην αναγεννητική ιατρική, με την κατασκευή και χρήση μηχανικών ικριωμάτων ιστού ή βιοϋλικών. Πρόκειται για υλικά, που τοποθετούνται στο ανθρώπινο οργανισμό για να αντικαταστήσουν ή να βοηθήσουν ζωντανά συστήματα να λειτουργήσουν πιο αρμονικά, όπως, για παράδειγμα, τα stents και γενικά καρδιοαγγειακά εμφυτεύματα, ορθοπεδικές προθέσεις κ.α. Επιπλέον, πειράματα στον τομέα της νανοϊατρικής στοχεύουν και στη θεραπεία καρδιακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη ή των παθήσεων των νεφρών.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Νανοπεπιστημών και Νανοτεχνολογίας ΝΝ09, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

«Η δημιουργία φαρμάκων με χρήση νανοτεχνολογίας βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο. Τα επιτεύγματα της νανοϊατρικής θα έχουν εφαρμογές στη δημιουργία στοχευμένων φαρμάκων (ιδίως για τον καρκίνο, όπου θα στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή), στην ανάπτυξη ιστών και στη δημιουργία συμπληρωματικών τεχνικών ανίχνευσης νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και το Alzheimer σε πρώιμο στάδιο, με την ενίσχυση της μαγνητικής τομογραφίας», επισήμανε ο κ Λογοθετίδης.

Πρόσθεσε δε, πως η έρευνα στην Ελλάδα ακολουθεί τις έρευνες που γίνονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και σταδιακά οι Έλληνες επιστήμονες αρχίζουν να στρέφονται στους τομείς της νανοτεχνολογίας και της νανοϊατρικής.

Στο συνέδριο παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι εφαρμογές τεχνικών και τα εργαλεία της νανοτεχνολογίας στους τομείς της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής, που συμβάλλουν στην παρασκευή, τη ρύθμιση και τον έλεγχο των ιδιοτήτων των βιοϋλικών, την αξιολόγηση της συμβατότητας τους με έμβια ύλη (βιομόρια, κύτταρα κ.α.) καθώς και την παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεών τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο οι επιστήμονες θα διαπραγματευτούν το πώς η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση των άλυτων προβλημάτων της ιατρικής.


Πηγή: Express.gr 13/07/09-15:19



Δημοφιλείς αναρτήσεις