Πολιτικοί αρχηγοί: Απομακρύνονται 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Απομακρύνονται μέχρι το τέλος του 2014 από το Δημόσιο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι 3 αρχηγοί οι οποίοι διευκρίνισαν ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν σύμφωνα με το νόμο, δηλαδή εφόσον καταργούνται θέσεις εργασίας ύστερα από συγχώνευση ή κατάργηση επιχειρήσεων ή οργανισμών του Δημοσίου.

Επισημαίνεται πως θα γίνουν, επίσης, απομακρύνσεις με εθελούσια και κίνητρα.

Στην κεντρική συμφωνία για άμεσες απομακρύνσεις στο Δημόσιο με θεσμικά αδιάβλητο και αξιοκρατικό μείγμα πολιτικών κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία εκλήθη και συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.
Σύμφωνα με δηλώσεις, το συμφωνηθέν νούμερο των απομακρύνσεων αγγίζει τα 15.000 άτομα.
Τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών θα προωθηθούν έως το τέλος του χρόνου, η δεξαμενή δε από την οποία θα προέλθουν θα είναι αυτή των επίορκων, των «κοπανατζήδων», των κατόχων πλαστών εγγράφων καθώς και προσληφθέντων από καταργούμενους οργανισμούς με αντιπαραγωγικό έργο ή «ρουσφετολογικό» χαρακτήρα.
Στις δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης διαβεβαίωσαν ότι το μείγμα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν θα σέβεται απολύτως το υφιστάμενο Συνταγματικό πλαίσιο.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την απόλυτη ανάγκη για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πρόσθεσε: «Σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύσκεψης είπε: «Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα «πολύ καλό, λογικό και δίκαιο πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, το οποίο θα «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και τις θεσμικές εγγυήσεις».
Εξέπεμψε δε με διαύγεια το μήνυμα που θέλει πλέον να περάσει η κυβέρνησης: «Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους με αυτούς πρέπει να ασχοληθούμε. Βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού».
Απαριθμώντας τις «πηγές» από τις οποίες θα προέλθουν οι απομακρύνσεις ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και ότι οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.
Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για πολύ καλή συζήτηση, επισημαίνοντας: «Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων παιδιών.
Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα βήμα-βήμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις