Προσδιορίστηκαν τα πεδία αλλαγών στο Ασφαλιστικό Με άμεσους φόρους η χρηματοδότηση του «κουμπαρά» για το Ασφαλιστικό

Εννέα τομείς στους οποίους απαιτούνται δομικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό προσδιόρισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Περιλαμβάνονται διαδοχική ασφάλιση, ενοποιήσεις ταμείων, βαρέα και ανθυγιεινά και ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών. Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη μηχανοργάνωσης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Τόνισε δε, ότι το τελικό πόρισμα θα αξιολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Τα εννέα επίπεδα που προτείνονται για μελέτη και συγκεκριμενοποίηση είναι τα ακόλουθα:

1. Διαχωρισμός ανταποδοτικής - αναλογικής σύνταξης από την κοινωνική

2. Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις με παράλληλη εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης εξόδου από την εργασία

3. Λείανση αδικιών στη διαδοχική ασφάλιση

4. Σύσταση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

5. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) σε μια δεκαετία

6. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση

7. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

8. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία

9. Ανασύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών που θα χρηματοδοτείται από την άμεση φορολογία

Στην εισήγησή του ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα, όπως είναι σήμερα, θέτει σε κίνδυνο όλα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, καθώς και την εθνική οικονομία. "Το έτος 2015 όπου θα έχει βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην αγορά εργασίας στο μέσον της δεκαετίας του 1970, θα είναι το έτος της έκρηξης του προβλήματος" είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι απαιτείται μια συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, "δίχως την καταφυγή στον δημαγωγικό κατακερματισμό".

Όπως είπε, αρχές του νέου συστήματος το υπουργείο προτείνει να είναι ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας, η βιωσιμότητα, ο εξορθολογισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη. "Σταθερή πολιτική μας βούληση ήταν και παραμένει να μη θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους" υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόνισε ότι στο διάλογο δεν τέθηκαν θέματα για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων, αλλά θέματα που διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν χαμένα ένσημα. "Σ' αυτό θα επιμείνουμε ιδιαίτερα" κατέληξε.

enet



Δημοφιλείς αναρτήσεις