Πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο υγείας


Δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νοσοκομεία ή ιατρεία μίας ξένης χώρας αποκτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα μέσω μίας «έξυπνης κάρτας» (smart card) κι ενός νέου πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δικτύου, να αναγνωρίζονται μεταξύ τους οι εθνικοί ασφαλιστικοί φορείς.
Το νέο σύστημα αναπτύσσεται από το ερευνητικό έργο netc@rds κι έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου τηλεματικής για τη διακρατική αξιοποίηση από τους Ευρωπαίους πολίτες της νέας ευρωπαϊκής κάρτας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και των εθνικών καρτών τους. Το έργο εποπτεύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «e-TEN», και στην Ελλάδα υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), σε συνεργασία με το ΙΚΑ και το υπουργείο Υγείας.
Ο εθνικός κόμβος του δικτύου netc@rds είναι εγκατεστημένος στο Α.Π.Θ. και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Τομέα Υπολογιστικών Μεθόδων και Προγραμματισμού Η/Υ της Πολυτεχνικής Σχολής, με επικεφαλής τον διευθυντή του, καθηγητή Γιώργο Πάγκαλο.
Το εργαστήριο είναι, εξάλλου, υπεύθυνο για τη μελέτη και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας για ολόκληρο το δίκτυο. Μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί και εφαρμόζεται πιλοτικά σε 10 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Ωνάσειο κ.α.), με την προοπτική να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και σε ιδιωτικά ιατρεία.
«Το σύστημα λειτουργεί on line, το κόστος της εγκατάστασής του δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ απαιτείται γι' αυτήν μόνο μία γραμμή Ιντερνετ», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη από τη χρήση του είναι πολλαπλά τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τους Έλληνες κι Ευρωπαίους πολίτες.

Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας
Μέσω της «έξυπνης κάρτας» και του δικτύου γίνεται άμεσα η πιστοποίηση, από τον ασφαλιστικό τους φορέα, του δικαιώματος περίθαλψης χιλιάδων Ευρωπαίων τουριστών, που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, τίθεται σε σωστή βάση η προβληματική και ζημιογόνα μέχρι σήμερα διαδικασία εκκαθάρισης των νοσηλίων των ασθενών από άλλες χώρες.
«Το σύστημα αυτό συμβάλλει στο να περιοριστούν μεγάλα ποσά από διαφυγόντα έσοδα του συστήματος υγείας της Ελλάδας, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, να απαιτήσουν και να εισπράξουν τα έξοδα νοσηλείας των ασθενών από τον ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας προέλευσής τους», διευκρίνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου.Τις ίδιες δυνατότητες χρήσης έχει και ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και ζητά περίθαλψη.
Την κάρτα υγείας μπορούν να εκδώσουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, έπειτα από σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται η κάρτα υγείας να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα βιβλιάρια υγείας.
Η πρώτη εφαρμογή του συστήματος στην Ευρώπη έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (σε 14 ολυμπιακά νοσοκομεία) και βραβεύτηκε από την Ε.Ε. Προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου ήταν η συμφωνία που επετεύχθη για πρώτη φορά, μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών 18 χωρών.

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Υγείας (e-Health)
Το ηλεκτρονικό δίκτυο και η κάρτα υγείας θα επιτρέπει σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε ειδικά ιατρικά δεδομένα, όπως το βασικό ιατρικό ιστορικό και η φαρμακευτική αγωγή ασθενών από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τη συμβατότητα των δεδομένων αυτών θα εξασφαλίζει το ερευνητικό έργο EPSOS (Smart Open Services), που στόχο έχει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί όταν ασθενείς από ξένη χώρα ζητούν περίθαλψη - όπως δυσκολίες ενημέρωσης λόγω γλώσσας, διάγνωση, συνταγογράφηση κατάλληλων φαρμάκων κ.α. - χωρίς να απαιτείται να αλλάξουν τα υπάρχοντα τεχνολογικά συστήματα και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
«Τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μητρώα θα είναι απολύτως εθελοντικά και θα δημιουργούνται μόνο έπειτα από αίτηση του πολίτη, με σεβασμό των δικαιωμάτων του όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής», είπε ο κ.Πάγκαλος.
Οι ακριβείς πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται σ' αυτά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ωστόσο, θα υπάρχει μία συνοπτική περιγραφή των βασικών ιατρικών χαρακτηριστικών του ατόμου, όπως η ομάδα αίματος, γνωστές αλλεργίες, παθολογικές καταστάσεις και στοιχεία σχετικά με φάρμακα, που ενδεχομένως παίρνει ο ασθενής.
Το έργο αυτό κατατάσσεται στα πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας της ΕΕ, βασίζεται σε εθνικές πρωτοβουλίες χωρών όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Αγγλία, η Σουηδία κ.α. και αξιοποιεί υπηρεσίες που στηρίζονται σε τεχνολογίες πληροφορικής που ήδη λειτουργούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις