Εξώδικο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας



Τελεσίγραφο στέλνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων του κλάδου. Με εξώδικο που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την εφαρμογή του νομίμου ωραρίου εργασίας δίνοντας πίστωση χρόνου μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Με σημείο αιχμής την παράβαση της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας για το ωράριο των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ διαμηνύουν προς τους αρμόδιους ότι εάν μέσα στο επόμενο τρίμηνο δεν γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών, ιδίως σε παραϊατρικό και τεχνολογικό προσωπικό, τα προγράμματα βαρδιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καταρτίζονται με βάση τα ισχύοντα -πλην ανεφάρμοστα- οριζόμενα στον νόμο, δηλαδή πενθήμερη εργασία, 12ωρη ανάπαυση έπειτα από εφημερία και μόνο μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα.

«Ζητάμε οριστικές απαντήσεις στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που έχουμε θέσει επανειλημμένως προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προσφάτως και με την εξώδικη διαμαρτυρία μας. Και προειδοποιούμε ότι εφεξής κανένα πρόγραμμα εφημεριών δεν θα κατατίθεται χωρίς να τηρείται η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία που προβλέπουν μεταξύ άλλων μόνο μια νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα και 12ωρη ανάπαυση ύστερα από κάθε βάρδια», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ιδίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι τεράστιες, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ 5.000 εργαζόμενοι, οι μισοί εκ των οποίων είναι νοσηλευτές, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες τμήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας να συρρικνώνονται και να λειτουργούν ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις