Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014
ΠΟΕΔΗΝ: Για την αξιολόγηση του προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία.

 Η ανακοίνωση ΕΔΩ

ΑΘΗΝΑ 24/04/2014
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2997

ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ


        Συνάδελφοι,

Με τον Ν. 4250/2014 τροποποιούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 318 /1992 περί της Αξιολόγησης του προσωπικού των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
Με το νέο σύστημα Αξιολόγησης οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων υποχρεωτικά βαθμολογούν το 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6.  Οι εν λόγω υπάλληλοι θεωρούνται «χαμηλών δυνατοτήτων» και θα αποτελέσουν δεξαμενή μόνιμης κινητικότητας, νέων Διαθεσιμοτήτων και Απολύσεων.
Επίσης βαθμολογούν το 25% των υπαλλήλων κατ’ ανώτατο ποσοστό με βαθμούς 9 και 10. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα αποτελέσουν τη νέα λίστα από την οποία θα επιλέγονται ή θα ανατίθονται καθήκοντα Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων. Οι Αξιολογήσεις γίνονται από Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων αφού δεν λειτουργούν τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα κρίσης (ΣΕΠ, Ειδικά ή Κοινά Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια Νοσοκομείων).
Οι αναθέσεις σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με ρουσφετολογικά και κομματικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η μοριοδότηση των Ν. 3528/2007, 3839 / 2010.
Με το άρθρο 20 παράγραφο 9 του Ν. 4250/2014 οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα επιμερίσουν τα ποσοστά των υπαλλήλων ανά υπηρεσία στη κλίμακα των βαθμών.
Με το άρθρο 32 «Μεταβατικές διατάξεις» εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση του ανωτέρου Νόμου καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των Φύλλων Αξιολόγησης, τα ποσοστά ανά υπηρεσία (έως 26 Απριλίου 2014).
Οι Εκθέσεις Αξιολόγησης συντάσσονται σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από τον καθορισμό της διαδικασίας (έως 26 Ιουνίου 2014).
Οι Εκθέσεις Αξιολόγησης του έτους 2013 οι οποίες έχουν συνταχθεί δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.
Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 01/04/2014 καλούνται οι Διοικήσεις των Σωματείων να οργανώσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, Τοπικές Μορφές Δράσης με Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις προκειμένου να εμποδίσουν τους Διοικητές να ορίσουν τις ποσοστώσεις ανά υπηρεσία και  μοιραστούν τα Φύλλα Αξιολόγησης. Εάν παρά ταύτα καθοριστούν τα ποσοστά ανά υπηρεσία και μοιραστούν τα Φύλλα Αξιολόγησης, ενυπόγραφα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να συγκεντρώσουν από τους υπαλλήλους και να παραδώσουν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων με διαβιβαστική ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ως απαράδεκτα με το επιχείρημα ότι το Υγειονομικό προσωπικό εργάζεται μονοβάρδιες ή ασκεί  καθήκοντα με υπευθυνότητα σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και δεν ανέχεται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Αντίγραφα να κοινοποιηθούν στην ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου με κεντρική μορφή δράσης που θα αποφασισθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ να παραδώσει στον Υπουργό Υγείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας στις 12:29 π.μ.
Ετικέτες Αξιολόγηση, ΠΟΕΔΗΝ, Πολιτική Υγείας, Υγειονομικοί
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014
Ανακοίνωση του Α΄ Νοσηλευτικού Σωματείου της ΠΑΣΟΝΟΠ για τον νόμο 4250/2014 για την Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η ΠΑΣΟΝΟΠ εκφράζει την κάθετη αντίθεση της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην  υλοποίηση του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη που θεωρεί ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν ποσοστά βαθμολόγησης για την ανάδειξη «άριστων», «μέτριων» και «ανεπαρκών» υπαλλήλων.
Με ποια λογική ορίζεται ότι:
α) μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 και 10,
β) το 60% των υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία θα έχει βαθμό μόνο 7 έως 8, και κυρίως :
γ) με ποια λογική ορίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε το υπόλοιπο 15% των υπαλλήλων στην ίδια υπηρεσία να βαθμολογηθούνε ως «ανεπαρκείς» με βαθμό από 1 έως 6?

 Είναι πέρα για πέρα ολοφάνερο ότι η εφαρμοστική εγκύκλιος του υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ορίζει το 15% των υπαλλήλων να αξιολογηθούν ως «άχρηστοι» με βαθμολόγηση από 1-6, υποδηλώνει ότι κάποιοι «άχρηστοι» εργαζόμενοι θα είναι υποψήφιοι για απόλυση!!!

Με τι κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» πχ η νοσηλεύτρια που κρατά μία κλινική μόνη της παλεύοντας :
α) να φροντίσει να διεκπεραιωθούνε οι θεραπευτικές αγωγές,
β) να χορηγήσει φάρμακα και
γ) να έχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα για 40 και 50 ασθενείς τρέχοντας στους θαλάμους και στα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής?
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί ως «άχρηστη» η νοσηλεύτρια που φροντίζει 3 και 4 ασθενείς στην ΜΕΘ μόνη της, με τόσο ανασφαλείς επικίνδυνες αναλογίες νοσηλευτή/ασθενούς?
Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούνε ως «άχρηστοι» οι νοσηλευτές που προπηλακίζονται, γίνονται θύματα ξυλοδαρμού από εξαγριωμένους και απελπισμένους ασθενείς και συνοδούς τους που περιμένουν ώρες για να εξετασθούνε στα Επείγοντα?

Είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος για την αξιολόγηση έχει σκοπό να δημιουργήσει μία δεξαμενή «άχρηστων» υπαλλήλων υποψηφίων για διαθεσιμότητα και απόλυση από το Δημόσιο. Και θα χρησιμοποιήσουν το νόμο αυτό ειδικά και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
Σε ένα ΕΣΥ,  όπου δρομολογούνται ιδιωτικά επιχειρηματικά κριτήρια στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, αυτός ό νόμος για την αξιολόγηση θα χρησιμεύει σαν απαραίτητο  εργαλείο της κυβέρνησης ώστε να «αχρηστεύονται» (θα μπαίνουν στο 15% των «ανεπαρκών» ) και να απολύονται  όσοι δεν συντρέχουν με αυτήν την κερδοσκοπική επιχειρηματική λογική…
Θυμίζουμε πως πλέον με βάση τις πληροφορίες/δημοσιεύματα/ρυθμίσεις του υπουργείου στο μέλλον οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται σαν πελάτες καθώς:
1) Θα στοχεύεται  η ασφυκτική  μείωση του χρόνου νοσηλείας τους με κριτήριο την τσέπη τους ή το αν έχει να πληρώσει το ταμείο τους ή ασφάλεια τους. (Ήδη είναι πολλές οι περιπτώσεις ανασφάλιστων συμπολιτών μας που συναντούν πολλές δυσκολίες να εισαχθούν σε δημόσιο νοσοκομείο και να τύχουν της πρέπουσας επιστημονικά θεραπευτικής αγωγής)
2) Θα επιδιώκεται η ασφυκτική πληρότητα των τμημάτων (βλέπε διασπορές ασθενών με αντιεπιστημονικά κριτήρια,  λόγω έλλειψης προσωπικού και κρεβατιών)
3) Θα πιέζονται οι προϊστάμενοι και οι νοσηλευτές βάρδιας να επιτυγχάνουν, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, αποδοτικό «τζίρο» για τον προϋπολογισμό των κλινικών τους ώστε να υπάρχει θετικός ισολογισμός υπό τον φόβο του κλεισίματος του τμήματος και της διαθεσιμότητας/απόλυσης.
4) Θα στοχεύεται η αύξηση της συνταγογράφησης  φθηνών αντιγράφων γενόσημων φαρμάκων, αμφιβόλου θεραπευτικής αξίας.
5) Θα ενταθεί η στήριξη των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και απογευματινών  ιδιωτικών χειρουργείων και θα επιδιωχθεί η ένταξη και διαπλοκή του νοσηλευτικού προσωπικού σε αυτή τη λειτουργία  ώστε να μας κάνουνε συμμέτοχους στην κατηγοριοποίηση των ασθενών  ανάλογα με την τσέπη τους («εάν έχεις να πληρώσεις θα χειρουργηθείς σήμερα. Εάν δεν έχεις να πληρώσεις, έχοντας υπόψη την υποστελέχωση και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, στο αόριστο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή σου»)
6) Θα αυξηθούνε οι συμμετοχές / πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και θεραπείες.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι σκοπεύουν  βαθμιαία να αντικαταστήσουν το «ακριβό» νοσηλευτικό προσωπικό που δεν θα συμμορφωθεί (και που θα έχει αξιολογηθεί αρνητικά) με τους παραπάνω ιερούς κανόνες , με άνεργους εξαθλιωμένους νοσηλευτές που θα εργαστούν με μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όντας υπάλληλοι ιδιωτικών συνεργείων ή ενοικιαζόμενοι ή επικουρικοί.
Η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής χαρακτήρισε το νόμο ως μία παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία και παρόλα αυτά η κυβέρνηση τον ψήφισε αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει μέσα στους εργαζόμενους δείχνοντας ξεκάθαρα τις αντεργατικές προθέσεις της.

Καλούμε τις Νοσηλευτικές Διευθύνσεις και όλους/όλες τους συναδέλφους Διευθύντριες/Τομεάρχες/Προϊστάμενους/Προϊστάμενες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω θέσης στην διοικητική ιεραρχία, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία αξιολόγησης και να μην προχωρήσουν στις διαδικασίες εισηγήσεων / επιμερισμού ποσοστών «καλών-άχρηστων-ανεπαρκών», αξιολογήσεων και εκθέσεων.

Όχι στην αξιολόγηση που οδηγεί σε απολύσεις!!
 Όχι στις διαθεσιμότητες!!
 Κανένας νοσηλευτής δεν περισσεύει στις Κλινικές, στα τμήματα, στις Μονάδες, στα Επείγοντα του ΕΣΥ!

Α΄ Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού,
(μέλος της ΠΑΣΟΝΟΠ)
ΠΑνελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΝΟσηλευτικού Προσωπικού





Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού:Να μη συμμετέχουν οι νοσηλευτές στη διαδικασία της ψευτο-αξιολόγησης.

                        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
       ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Αριστοτέλους 73
 τ.κ.10434 Αθήνα  
τηλ: 2108234914
 fax: 2108234916
www.pasonop.gr
email: pasonop@gmail.com

                                                                   Αθήνα, 22/04/2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Αναφορικά με την ανύπαρκτη αξιολόγηση του Νοσηλευτικού προσωπικού»

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)καταγγέλλει τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διότιεπιχειρούν για μια ακόμη φορά να εξαπατήσουν τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές της χώρας, προσποιούμενοι δήθεν την εισαγωγή της κατ’ όνομα και μόνο «Αξιολόγησης» ως τη μείζονα μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό που υπηρετεί στα Δημόσια Νοσοκομεία, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. Οι αντίστοιχες περιοδικές εκθέσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελούν κόλαφο για όλες τις Κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,3 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους!
( Πηγή : http://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-2013.pdf)
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μέχρι και 30% αύξηση της θνησιμότητας στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.
(Πηγή : http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962631-8/fulltext )

        Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο Τύπος αλλά και η Ελληνική κοινωνία βοούν για τονυπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές των Δημόσιων νοσοκομείων,προκειμένου αυτά να παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.
Με έκπληξη λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πόνημα 4250/2014 και στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το 15 % των συναδέλφων μας είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί!).
Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις Διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων, σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η Ελληνική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να «αξιολογήσει» το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους Δημόσιας Διοίκησης!
 Και με περισσό θράσος, τολμά να αποκαλεί αυτή τη φαρσοκωμωδία… μεταρρύθμιση, την ώρα που η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει αρμοδίως τουλάχιστον 10 φορές  την τελευταία πενταετία (μάταια βεβαίως όπως αποδεικνύεται!) σχέδιο αξιολόγησης προς διαβούλευση, βασιζόμενο σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.
Στην ουσία, η εφαρμογή του ν. 4250/2014 στο χώρο της Υγείας αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο στην κατεύθυνση περιορισμού  του συνολικού αριθμού καθώς και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ως τέτοιους αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες Νοσηλευτές!
Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι συνάδελφοί μας που από θέση ευθύνης θα εμπλακούν σ’ αυτή τη διαδικασία της ψευτο-αξιολόγησης για τα μάτια των Κουτόφραγκων , να τιμήσουν τον ιδρώτα των Νοσηλευτών της βάρδιας και δεν θα υπακούσουν στις άνωθεν οδηγίες που προσβάλλουν εκτός από τη νοημοσύνη, την επαγγελματική τιμή και την επιστημονική υπόληψη ενός ολόκληρου Κλάδου που μέχρι σήμερα το μόνο που γνωρίζει καλά είναι να εισφέρει από το υστέρημα των σωματικών και ψυχικών του δυνάμεων «για το καλό του αρρώστου…»
 

                                                                   Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.


Δημοφιλείς αναρτήσεις