Αύριο ανακοινώνεται το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας



Την Κυριακή το μεσημέρι, μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνει η κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας που θα υιοθετήσει ως αντάλλαγμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου έχει συγκληθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πακέτο θα περιλαμβάνει κατάργηση του 13ου και 14ου στον δημόσιο τομέα, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δίνεται μάχη προκειμένου να περισωθεί ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και των συντελεστών των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την τρόικα Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ και στη συνέχεια θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Το συνολικό ποσό των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, μετά τη έκτακτη σύνοδο του Εurogroup. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η το ποσό θα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια και ίσως φτάσει τα 120 δισ. ευρώ

Η κ. Λαγκάρντ συμμετείχε το πρωί του Σαββάτου σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με αντικείμενο να επιταχυνθούν διαδικασίες για τη χορήγηση του γαλλικού μεριδίου στη στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Σαρκοζί είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρεία, επιβεβαιώθηκε «η αποφασιστικότητά τους να δράσουν γρήγορα για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας».

Το Βερολίνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Η προσπάθεια της κυβέρνησης τώρα επικεντρώνεται στη συμμετοχή και των τραπεζών στο πακέτο στήριξης και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μία επιχείρηση από τον κλάδο της βιομηχανίας έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν. Η καγκελάριος, σε συνέντευξή της που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Bild, παροτρύνει τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, λέγοντας ότι «θα ήταν ευπρόσδεκτη η οικειοθελής τους συμμετοχή στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας».

tanea



Δημοφιλείς αναρτήσεις