Πειραματικό εργαστήρι η Ελλάδα Οι ελεγκτές-ιεραπόστολοι του ΔΝΤ και οι τίτλοι τέλους της εποχής της Μεταπολίτευσης

Φόβοι για κοινωνικές εντάσεις, κυρίως από τη νεολαία, υπό το βάρος των σκληρών μέτρων

«Προσπαθούμε να συνέλθουμε από το σοκ, να ισορροπήσουμε ψυχολογικά, να ξεπεράσουμε τα αισθήματα απαξίωσης για τα συνδικάτα, για τα κόμματα και την πολιτική που προκαλούν στην κοινωνία και στους εργαζομένους τα πολλά σκληρά οικονομικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι είναι παγωμένοι, δεν εμπιστεύονται κανέναν, οδηγούνται σε ατομικές επιλογές,ο διχασμός ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι πλήρης και η επιλογή της τυφλής βίας έλκει αρκετούς» . Ειλικρινής ο λόγος και αποκαλυπτικός της συντελούμενης τούτο τον καιρό ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης. Ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλο, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπος με την τρόικα των ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωτράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και διέγνωσε την ένταση της επαπειλούμενης καταστροφής, αλλά και το βάθος της επιχειρούμενης επέμβασης στην ελληνική οικονομία.

Προσπάθησε να πείσει ότι δεν είναι το εργατικό κόστος υπεύθυνο για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπερασπισθεί ευχερέστερα τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του επιδόματος αδείας, αλλά και τη διατήρηση των περιορισμών στις απολύσεις. Δύσκολο ως αδύνατο έργο στις παρούσες συνθήκες, καθώς το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι βαθύ, η διαπραγματευτική ικανότητα περιορισμένη και τα μέτρα σχεδόν προαποφασισμένα και δομημένα σε γραμμή βίαιης προσαρμογής, που είναι αδιαπραγμάτευτη. «Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθήσει να αλλάξει κάποιο μέτρο δεν τα καταφέρνει,αν δεν το αντικαταστήσει με άλλο ισοδυνάμου αποτελέσματος» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Είδα, πέραν των άλλων, στα πρόσωπα των ελεγκτών ιδεολογικό φανατισμό» εξομολογείται προς «Το Βήμα της Κυριακής» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πειραματικό εργαστήρι».

«Αρχικώς οι ελεγκτές μπορεί να ήλθαν με σκοπό να συγκροτήσουν ένα δανειακό πρόγραμμα,αλλά στη συνέχεια ένιωσαν ως ιεραπόστολοι, που φιλοδοξούν να χτίσουν μια καινούργια χώρα» διαπιστώνει σοκαρισμένος. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή τους στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και γι΄ αυτό πρέπει να λάβουν μορφή πριμ παραγωγικότητας ή ετήσιου μπόνους. Προφανώς άλλοι καιροί, άλλα ήθη...

Νέοι, σκληροί καιροί
... Είναι φανερό πια στον καθένα ότι η χώρα εισήλθε σε άλλη εποχή. Ολοένα περισσότερα πολιτικά στελέχη και συνδικαλιστές αποδέχονται ότι με την έλευση του ΔΝΤ έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα, έπειτα από μακρά κυοφορία, ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και μαζί της η περίοδος της ευφορίας και του γενικευμένου χαβαλέ. Το όνειρο της δεκαετίας του 1990 έσβησε, όπως νομοτελειακά αναμενόταν, καθώς δεν στηριζόταν σε πειθαρχίες, σε αρχές και κανόνες, παρά μόνο σε ημιτελείς προσπάθειες και δανειακές ανανεώσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θα αναδυθεί μια χώρα πρότυπο φιλελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας, όπως φαντάζονται οι «ιεραπόστολοι» της τρόικας ή θα βυθισθεί σε κύκλο πολιτικής αναταραχής και κοινωνικών συγκρούσεων;

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που τούτον τον καιρό συμμετέχει μαζί με άλλους υπουργούς στην Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, την οποία συγκρότησε εσπευσμένα ο κ. Παπανδρέου , εξομολογείται στις ιδιαίτερες συζητήσεις του ότι «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πρωτοφανής οικονομική κάθοδος όλης της κοινωνίας» .

Μεγάλες αναστατώσεις

Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, που πιστεύει ότι ξεπεράσαμε σε αυτή τη φάση την απειλή της πτώχευσης, η πρώτη περίοδος διαχείρισης της ανατροπής των πάντων θα είναι πολιτικά ομαλή, δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναστατώσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να αρνηθεί τη συμφωνία με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γενικώς προβλέπει ότι το ΠαΣοΚ δεν θα είναι μόνο του στη Βουλή. Αλλά από εκεί και πέρα, όταν θα αρχίσει να εξελίσσεται το πολυετές πρόγραμμα ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και ανόρθωσης της οικονομίας, τα πράγματα μόνον εύκολα δεν θα είναι. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να κατρακυλήσει όλη η κοινωνία, καθώς υπάρχουν ήδη κοινά σημάδια από πολύ διαφορετικές γειτονιές της πρωτεύουσας. Συμπτώματα κατάρρευσης του τζίρου των καταστημάτων παρατηρούνται κατ΄ αναλογίαν τόσο στο εμπορικό κέντρο της Καλλιθέας όσο και σε εκείνο της Κηφισιάς. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένει τον προσεχή Σεπτέμβριο κοινωνικές εντάσεις, η εξέλιξη των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάρος των μέτρων. Εκτιμά πάντως ότι τα συνδικάτα δεν έχουν δύναμη, οι συνδικαλιστές είναι πληγωμένοι, όπως και οι πολιτικοί, η μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι πιθανόν να εκδηλώσει κάποια στιγμή τη δυσαρέσκειά της με άρνηση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες ή με απαξιωτικές πράξεις σε βάρος των πολιτικών, κυρίως από το ασύνταχτο κομμάτι της κοινωνίας. Τα Εξάρχεια, πιστεύει, επίσης είναι φοβισμένα και απομονωμένα αυτή την περίοδο και μόνον αν υπάρξουν αντιδράσεις από τους φοιτητές ή μεγάλα τμήματα τη νεολαίας, θα δοθεί ευκαιρία στο ασύνταχτο και αδιαμεσολάβητο τμήμα της κοινωνίας να δράσει επιθετικά.

Βάσει των παραπάνω ο υπεύθυνος για την ασφάλεια και την τάξη υπουργός θεωρεί απαραίτητες τις πρόνοιες. «Αυτόν τον καιρό πρέπει να φροντίσουμε τους ανέργους,να δημιουργήσουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να εξαντλήσουμε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ AΠΟΚΑΛΥΨΗΣ
ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ φλέγμα τείνει να χαθεί από τα αγγλοσαξονικά έντυπα. Είναι η εμπλοκή τους στη χρηματοπιστωτική κρίση τέτοια και η σύνδεσή τους με τον κύκλο της διεθνούς κερδοσκοπίας τόσο εμφανής που έχασαν το λεπτό χιούμορ τους και επιδίδονται σε βαρβαρότητες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Εconomist», το τελευταίο τεύχος του οποίου κυκλοφορεί με χονδροειδούς εμπνεύσεως πολεμικό εξώφυλλο για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Κλέβοντας τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και την κορυφαία ταινία του για τον πόλεμο του Βιετνάμ «Αποκάλυψη τώρα», επιχειρεί να στήσει αντίστοιχο σκηνικό, με τα ελικόπτερα να πετούν πάνω από την Ακρόπολη υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μέρκελ. Κάπως έτσι έχασε τη βρετανική λεπτότητα και προσεγγίζει τη γερμανική χοντράδα του «Focus» με την Αφροδίτη της Μήλου.

Επίμονος διασώστης ή επίγονος της καταστροφής;
Εντονος ήταν ο προβληματισμός τις προηγούμενες ημέρες στη νεοσυγκροτηθείσα Κυβερνητική Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Εναντι ακριβώς των εκρηκτικών προοπτικών ο κ. Παπανδρέου προετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης,«ένα νέο οδικό χάρτη διαχείρισης της κρίσης»,μέσω του οποίου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να διέλθει τη δύσκολη εποχή.

Οι περισσότεροι πια στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί εκ των συνθηκών να κάνει ανασχηματισμό. Το στοιχείο της αποτελεσματικότητας λαμβάνει πια άλλη διάσταση.Οι τομείς της Ανάπτυξης,της Υγείας,των νέων «πράσινων» επενδύσεων και τόσα άλλα δεν μπορούν να περιμένουν.Η κρίση θέτει τις δικές της προτεραιότητες.Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου θα αναγκασθεί να ανασυγκροτήσει την ομάδα που θα κυβερνήσει την Ελλάδα σε τούτη την τόσο σκληρή εποχή.Δεν έχει άλλωστε πια περιθώρια αναστολών και αναβολών.΄Η θα επιτύχει και θα φέρει την αλλαγή,μένοντας στην Ιστορία ως επίμονος διασώστης,ή θα χαθεί ως ένας ακόμη επίγονος της καταστροφής, όπως ο προκάτοχός του κ.Κ. Καραμανλής , που πλέον αντιμετωπίζεται από τον ελληνικό λαό ως ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.
tovima

Δημοφιλείς αναρτήσεις