ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26.10.09

Η υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, με την ίδρυση σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα.

Επίσης η κ.Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στην εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων που αγγίζουν τα 6,2 δισ. ευρώ και όπως τόνισε, είναι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, το οποίο προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προς τους οφειλέτες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα χρέη αυτά θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους.

Ακόμη η υπουργός Υγείας έκανε λόγο για αλλαγή του συστήματος των προμηθειών, είπε ότι θα επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων με σκοπό να εξορθολογιστούν οι δαπάνες στο χώρο της Υγείας. Στα σχέδια του υπουργείου, σύμφωνα με την κ.Ξενογιαννακοπούλου, είναι η αποκέντρωση των προμηθειών, η επιτάχυνση του ηλεκτρονικού συστήματος με ανοιχτούς και ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Επιπλέον η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι είναι επιτακτική η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2009, αλλά και στις αρχές του 2010, θα εκδοθεί προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτών, κάνοντας λόγο για την κάλυψη 3 χιλιάδων θέσεων.

"Πρέπει να ανοίξουν και πάλι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)",είπε με έμφαση η κ.Ξενογιαννακοπούλου και μεταξύ άλλων ανέφερε πως στόχος είναι ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής φροντίδας σε όλους τους Δήμους και οικογενειακό γιατρό όλο το 24ωρο.

Επιπλέον έκανε λόγο για ηλεκτρονική κάρτα υγείας για τους ασφαλισμένους και επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος, η υπουργός Υγείας, είπε ότι συμφωνεί με το μέτρο, ωστόσο διευκρίνισε, ότι ο τρόπος που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν επικοινωνιακός και δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης επαναξιολόγηση προκειμένου το μέτρο αυτό να είναι αποτελεσματικό.


Δημοφιλείς αναρτήσεις