Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

«Θεαματικά αποτελέσματα» δίνει πειραματική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη


Δύο ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι απαλλάχθηκαν οριστικά από την ασθένεια έπειτα από θεραπεία με ένα αντίσωμα στα πρώτα στάδια των κλινικών μελετών. Έκπληκτοι δηλώνουν οι γιατροί τους στη γνωστή αμερικανική Κλινική Mayo.

«Σκοπός της θεραπείας ήταν να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε οριακά τις σημερινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη» δήλωσε ο Δρ Γιουτζίν Κουόν, ουρολόγος της Mayο και επικεφαλής της κλινικής δοκιμής. «Οι υποψήφιοι για αυτή τη μελέτη ήταν άνθρωποι που δεν είχαν πολλές άλλες επιλογές. Μείναμε όμως έκπληκτοι όταν είδαμε βελτιώσεις που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προσδοκίες μας».

Το ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, με την ονομασία ιπιλιμουμάμπη ή MDX-010, συνδέεται στα καρκινικά κύτταρα και προσελκύει επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δοκιμάστηκε σε δύο άτομα με όγκους του προστάτη οι οποίοι είχαν επεκταθεί στην κοιλιακή χώρα και δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν χειρουργικά.

Για να μειωθεί το μέγεθος των όγκων οι ασθενείς υποβλήθηκαν αρχικά σε ορμονική θεραπεία, η οποία εξουδετερώνει τη δράση της τεστοστερόνης που ενισχύει τον καρκίνο. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε μία και μόνο δόση του MDX-010.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, «οι όγκοι είχαν συρρικνωθεί θεαματικά» δήλωσε ο Μάικλ Μπλουτ, ο χειρουργός που αφαίρεσε τελικά τους καρκίνους. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Δυσκολεύτηκα να διακρίνω τον καρκίνο. Κάποια στιγμή, ο παθολόγος [που βρισκόταν στο χειρουργείο] με ρώτησε αν τα δείγματα που του έστελνα ήταν από τον ίδιο ασθενή».

Ένας από τους ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθεί και σε ραδιοθεραπεία μετά την επέμβαση. Και οι δύο έχουν πια επιστρέψει στην κανονική τους ζωή.

Το MDX-010 θα πρέπει τώρα να υποβληθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Το ίδιο αντίσωμα δοκιμάζεται επίσης για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

ta-nea.gr