Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

"Σούπερ ποντίκια" ανθεκτικά στον καρκίνο


Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν "σούπερ-ποντίκια" που είναι ανθεκτικά στον καρκίνο και ζουν 40% περισσότερο.

Τα ποντίκια έχουν υποστεί γενετικές μετατροπές από τους ερευνητές του αντικαρκινού ερευνητικού κέντρου CNIO και του Πανεπιστημίου της Βαλένθια. Κλειδί του πειράματος είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο επιμηκύνει τα τελομερή, τις απολύξεις των χρωμοσωμάτων του κυττάρου.

Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται και πιστεύεται ότι αυξάνει τη μακροζωία, αλλά αυξάνει επίσης και το κίνδυνο καρκίνου.

Τα ποντίκια υπέστησαν γενετικές τροποποιήσεις προκειμένου να είναι απρόσβλητα από τον καρκίνο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ποσότητα τελομεράσης στον οργανισμό τους.

Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών, έχουν, σε προχωρημένη ηλικία, καλύτερο νευρομυϊκό συντονισμό, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και υγιέστερους ιστούς από τα συνηθισμένα ποντίκια, ενώ ζουν 40% περισσότερο.

Η σχέση μεταξύ των τελομερών και της γήρανσης είναι γνωστή από το 1990, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ολόκληρου οργανισμού, δήλωσε στην εφημερίδα Ελ Μούντο, η συντονίστρια της έρευνας, Μαρία Μπλάσκο.

Παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζουν μέχρι τα 120 χρόνια, συμπλήρωσε η Μπλάσκο, εξήγησε ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος γενετικής τροποποίησης σε ανθρώπους.