Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014
"Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις" η κυβέρνηση διαψεύδεται. Συνθήκες Νταχάου στο Δημόσιο από το 2015 με όχημα ΚΑΙ την «αξιολόγηση»

Σε εξέλιξη τα σχέδια για νέο μισθολόγιο από το 2015 , για μειώσεις μισθών  σε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και για σύνδεση των τελικών μισθολογικών απολαβών με την αντιδραστική αξιολόγηση.

Διαψεύδονται έτσι οι συγκυβερνητικοί που ακόμη εξακολουθούν να διατυμπανίζουν ότι η "αξιολόγηση" δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Απλά γιατί οι αξιολογήσεις από το 2014 και μετά θα έχουν και μισθολογική επίπτωση,  καθώς οι «άριστοι» θα επιβραβεύονται  με bonus και οι "ανεπαρκείς" με malus, εκτός των υπολοίπων επιπτώσεων

Λεπτομέρειες του προσχεδίου του νέου μισθολογίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο αναφερει ΄σημερα η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Στόχος πρώτος, να διευρυνθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση (Π.Ε. και Τ.Ε.) και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική (Δ.Ε. και Υ.Ε.), αλλά χωρίς να προκύψει κάποιο δημοσιονομικό όφελος ή απώλεια για τον προϋπολογισμό
Ένα από τα σενάρια είναι και η αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους Δ.Ε. και Υ.Ε.. Με τον τρόπο αυτό, θα παραμένουν για περισσότερο καιρό στο ίδιο κλιμάκιο οι εν λόγω υπάλληλοι και αυτομάτως θα διευρύνεται η μισθολογική τους διαφορά με τους υπαλλήλους Π.Ε. και ΤΕ.
Στόχος δεύτερος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει το Δημόσιο τους υπαλλήλους και να συνδέσει αυτές τις αλλαγές με τη νέα μέθοδο "αξιολόγησής" τους.Το νέο μισθολόγιο που βάσει της μνημονιακής σύμβασης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 προβλέπει ότι οι «άριστοι» θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους και ζητούμενο πλέον για την επιτροπή είναι να αποσαφηνιστεί η «κλίμακα». Ως προς το «μπόνους» που σχεδιάζεται να δοθεί στους «άριστους», σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει, ωστόσο θα είναι μάλλον «μικρό», δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας, και πιθανότατα θα εξοικονομηθεί από μείωση στον μισθό των "λιγότερο αποδοτικών".
Στόχος τρίτος, η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Έχουν επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών).Μετά την πάροδο του έτους θα "αξιολογείται" η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται "κατάλληλοι" για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα(780 ευρώ μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία).

Και να μην ξεχνάμε και τα σχέδια για επέκταση του 5νθήμερου και 40ωρου πρακτικά σε 6ήμερο και 45ωρο,  καθώς και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση πρακτικά της δυνατότητας κήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα.

Εκ των πραγματων πλεον τίθεται ζήτημα ανατροπής τους και ΟΛΙΚΗΣ ανατροπής αυτής της πολιτικής .

Το μπαλάκι στο τερέν μας...


Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας στις 6:54 μ.μ.
Ετικέτες Αξιολόγηση, Δημόσια Διοίκηση, Μισθολογικά
Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014
Νομοσχέδιο για "καθολικό σύστημα αμοιβών νοσοκομείων"

Την εισαγωγή καθολικού συστήματος αμοιβών νοσοκομείων προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Στα πλαίσια των μνημονίων  θεσπίζεται το ΣΑΝ (Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων) στο χώρο της υγείας. Πρόκειται για ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, επί τη βάσει ειδικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών εισαγωγής, διάγνωσης και θεραπείας ασθενών. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεταιπιλοτική φάση εφαρμογής του συστήματος σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, καθώς και καθολική θέση σε ισχύ από την 1.1.2017. Σε περιπτώσεις αμοιβών ιατρικών υπηρεσιών νοσοκομείων ως προς τις οποίες συντρέχουν ειδικά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά κριτήρια, παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας κλπ) προβλέπεται η καθιέρωση δια νόμου πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων. Για την κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας με το ΚΕΣΥ.

Η αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ

Το σχέδιο νόμου ΕΔΩ
Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας στις 1:06 π.μ.
Ετικέτες Ασφαλιστικό Σύστημα, Δαπάνες Υγείας, Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, Πολιτική Υγείας
Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014
Ποιες τροποποιήσεις πέρασαν από τη Βουλή στην "αξιολόγηση" των υπαλλήλων.

Αρχικά διαβάστε  ΕΔΩ προηγούμενή μας δημοσίευση.

Τώρα πάμε στο τι ακριβώς ψηφίστηκε στη Βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ-άρθρο 250)

Άρθρο 250
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 318/1992 του ν. 4250/2014 και άλλες διατάξεις

1. Στο άρθρο 7 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 20 του κεφαλαίου Γ  του ν. 4250/2014 και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 4275/2014, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές.»
2. Στο τέλος του άρθρου 10 του π.δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:
α) Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.
β) Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.
γ) Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.
δ) Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ..
ε) Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.»
3. Στο άρθρο 18 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 25 του κεφαλαίου Γ΄ του ν. 4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».
4. Η παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.α) Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 4172/2013 (Α' 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β) Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013.
γ. Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.»
5. Οι προθεσμίες που τίθενται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 32 του ν. 4250/2014 επανανακαθορίζονται ως εξής:
Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται, και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
6. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4275/2014 (Α’ 149) απαλείφεται η φράση εντός της παρενθέσεως «(άρθρα 69 και 70 του Υ.Κ.)».


Συνεχίζουμε αγωνιστικά την απεργιακή αποχή!
Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας στις 10:29 μ.μ.
Ετικέτες Αξιολόγηση, Βουλή, Δημόσια Διοίκηση, Νομοθεσία
ΑΔΕΔΥ: Ο αγώνας για την ακύρωση της αξιολόγησης συνεχίζεται.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τον αγώνα των εκατοντάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων που με την αποφασιστικότητα τους και τη συσπείρωσή τους έχουν ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση ως εργαλείο για την κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δημοσίου και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Η απόφαση του Εφετείου ερμηνεύει περιοριστικά το Καταστατικό της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και θεωρεί ότι «δεν προέβη το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην κήρυξη της απεργίας, υπό την μορφή της αποχής, αλλά εξουσιοδότησε ανοικτά την Εκτελεστική Επιτροπή να προβεί αυτή στην κήρυξη απεργίας κάθε μορφής και όχι μόνο στον καθορισμό των λεπτομερειών διεξαγωγής και πραγματοποιήσεώς της». Για αυτόν τον τυπικό λόγο το Εφετείο κηρύσσει «παράνομη» την απεργία – αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Το σημαντικό, όμως, για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας είναι ότι η απόφαση του Εφετείου ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση, η οποία προέβλεπε ότι απαιτείται απόφαση Συνεδρίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και συνακόλουθα των Ομοσπονδιών του Δημοσίου για κήρυξη Απεργίας.Αποδέχεται ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη της Απεργίας είναι το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., όπως εξάλλου προβλέπει και το καταστατικό της.

Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Εφετείο δεν ασχολήθηκε με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί καταχρηστικότητας της συγκεκριμένης μορφής απεργιακής κινητοποίησης.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ εκτιμά ότι απόδειξη της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι και η ενέργεια της να καταθέσει και να ψηφίσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προωθεί συμπληρωματικές διατάξεις με μοναδικό στόχο να παρακάμψει τα εμπόδια που της έχουν προκαλέσει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Έτσι την υποχρεωτικότητα της αυτοαξιολόγησης την μετατρέπει σε προαιρετική και προσπαθεί να παρακάμψει τα εμπόδια που της έχουν δημιουργηθεί από τη στάση των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημάρχων ως προς τον επιμερισμό των ποσοστών, αναθέτοντας το έργο σε τρίτους! Κατά βάση δεν αλλάζει τίποτα στο περιεχόμενο και στους στόχους της αξιολόγησης, μένοντας σταθερή η κυβέρνηση στην απόφαση της να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί άμεσα και τις άλλες διατάξεις του Νόμου για επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, Υπαλλήλους, Προϊστάμενους και Διευθυντές να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα για την κατάργηση του νόμου 4250/2014.Τους καλεί να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους Προϊστάμενους και Διευθυντές και τους καλούμε να απέχουν από κάθε διαδικασία έκδοσης απόφασης επιμερισμού ποσοστών αξιολόγησης. Καλούμε όσους έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις τους.

Καλούμε, επίσης, όλους τους συναδέλφους να μην συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης και να τα παραδώσουν στα σωματεία τους.

Τέλος, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συγκαλεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (21/08/2014) για να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές ότι μέχρι τότε παραμένουν σε ισχύ όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει για να ακυρώσουμε στην πράξη την αξιολόγηση.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Δημοφιλείς αναρτήσεις