ΞΕΚΙΝΕΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΑ golden boys Κ.ΤΡΙΣΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ... ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ...
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπέδειξε στην κυβέρνηση να λάβει «γενναίες αποφάσεις», αντίστοιχες των σκληρών μέτρων που αναγκάστηκε να υιοθετήσει η Ιρλανδία, προκειμένου να περιορίσει το εκρηκτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα, που πλησιάζει το 12% του ΑΕΠ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε «κρίσιμη» και «απαιτητική» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν «γενναίες αποφάσεις». Ηδη από χθες τα ελληνικά ομόλογα δέχονται ένα δεύτερο κύμα κερδοσκοπικής επίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί για μία ακόμη φορά το περιθώριο (spread) στο 1,92%, με αφορμή την προειδοποίηση της Standard & Poors για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Οι χθεσινές εξελίξεις τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και με τη θεραπεία-σοκ, ανάλογη αυτής που πρόκειται να εφαρμόσει και ο «ημιθανής κέλτικος τίγρης», σηματοδοτούν το πρόωρο τέλος της άτυπης «περιόδου χάριτος» που είχε λάβει η χώρα μας ύστερα από τον συντονισμό της κυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο. Ταυτοχρόνως, οι «παραινέσεις» Τρισέ διέλυσαν κάθε προσδοκία για «ήπια προσαρμογή» της οικονομίας. Είναι πλέον σαφές ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και πιθανότατα η Κομισιόν, απαιτούν από τη χώρα μας, προκαταβολικώς μάλιστα, να καταβάλει «επώδυνο αντίτιμο», προκειμένου να παράσχουν τη στήριξή τους στην οικονομία, όταν και εφόσον απαιτηθεί.
Ο κ. Τρισέ έδωσε χθες το στίγμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, αναφέροντας ότι « σωστά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έλαβε σκληρές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «ανάλογα μέτρα και αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και η Ελλάδα, τα οποία καθορίζονται από τις ίδιες συνθήκες (σ.σ. με αυτές που επικρατούν στην Ιρλανδία). Εξέφασε την ελπίδα του ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να λάβει τέτοιες αποφάσεις».
Στο 1,92% το spread
Την ίδία ώρα στην Αθήνα είχε στηθεί για μία ακόμη φορά ένα παιγνίδι κερδοσκοπίας με θύμα τα ελληνικά ομόλογα και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Από το νωρίς χθες το πρωί το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων είχε αρχίσει να διευρύνεται, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το απόγευμα το 1,92% από 1,8% που είχε κλείσει την Παρασκευή. Λύση στο «μυστήριο» δόθηκε νωρίς το απόγευμα, όταν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προειδοποίησε για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, στην περίπτωση που θεωρήσει ότι το πρόγραμμα που θα υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεν είναι ρεαλιστικό. Ηδη η χώρα βρίσκεται στο «τελευταίο σκαλοπάτι» (Α-) της ευρωζώνης. Ετσι, μία υποβάθμιση στο ΒΒΒ+ θα έχει ως αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να μη θεωρούνται πλέον από τα πλέον αξιόπιστα παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις ομολόγα αντίστοιχης διαβάθμισης μόνο μετά τη χαλάρωση των κριτηρίων στην οποία προχώρησε πιεζόμενη από τη διεθνή κρίση ρευστότητας.
* Τις δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται μετά ταύτα στο μέτωπο του δημοσίου δανεισμού εξέτασαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου με τον καθ' ύλην αρμόδιο πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει για δανεισμό στις αγορές. Προσανατολίζεται, ωστόσο, να καλύψει τα όποια ανοίγματα εμφανιστούν με βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Να συνάψει δηλαδή δάνεια με χρονική διάρκεια έως μίας εβδομάδας. Με τέτοια δάνεια το υπουργείο Οικονομικών άντλησε στις αρχές του έτους περί τα 43 δισ.ευρώenet